Nogomet
9

Deschamps: Ne možemo ljudima riješiti probleme, ali ih možemo natjerati da zaborave na njih

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Selektor Francuske Didier Deschamps proživljava najljepše dane trenerske karijere nakon što je njegov tim u polufinalu Evropskog prvenstva rezultatom 2:0 savladao aktuelne prvake svijeta Nijemce. Ovu pobjedu nazvao je historijskom.

Deschamps smatra da je utakmica bila iznimno emocionalna pošto je njegov tim najprije morao pretrpjeti nalete njemačke reprezentacije.

"Ovo je velika emocija, morali smo trpjeti, ali nismo odustajali i ovo je veliko za mene. Ovo je sjajna priča, igrači su ispisali historiju izbacivši Njemačku. Nemamo snagu da ljudima riješimo probleme, ali možemo usmjeriti njihove emocije tako da zaborave na brige. Upravljamo strastima i zanosom, to vidimo", kazao je Deschamps.

Ovaj 47-godišnji trener je kao igrač osvojio Svjetsko prvenstvo 1998. godine i Evropsko prvenstvo 2000. godine sa Francuskom. Sada je na korak da kao i trener osvoji Euro.

"Igrao sam finala kao igrač. Vrlo sam ponosan kao trener i ponosan sam na svoje igrače. Nisam sretan lično zbog sebe koliko zbog igrača. Kada sam obukao nacionalni dres to je bio najponosniji trenutak moje karijere. Ne bi trebalo biti ništa iznad tog dresa za igrače. Možda to nije uvijek bilo tako, ali oni su sada svjesni šta mogu dati ljudima kada nose ovaj dres", rekao je selektor Francuske.

Deschamps je kazao da je Njemačka najbolji tim protiv kojeg je Francuska igrala, a pohvalio je i Antoinea Griezmanna koji je postigao oba pogotka. Također je pohvalio i Oliviera Girouda ističući da su on i Griezmann sjajan tandem te da mnogo pomažu i u defanzivnom segmentu igre. Naglasio je da će najvažniji korak biti onaj u nedjelju kada se igra finale protiv Portugala.

"U finalu smo i možemo osvojiti trofej. Oduševljen sam igračima. To je bila vrlo teška utakmica protiv tima koji nas je natjerao da patimo i patili smo. Kada vidite strast i zanos na tiribinama oko terena... Ovaj tim ima sve što treba da se voli. Imamo tri dana do finala. To je kratak period i trebamo uživati u pobjedi. Ovo je važan korak za nas, ali najvažniji korak je u nedjelju. Učinit ćemo sve da u meč uđemo u najboljem stanju", poručio je Deschamps.