17. kolo Premijer lige BiH
0

Derbi pod Bijelim Brijegom

Sarajevo-x.com
Stadion pod Bijelim Brijegom
Stadion pod Bijelim Brijegom
Ovoga vikenda na programu je 17. kolo elitne bh. nogometne lige. Najinteresantnije će biti u Mostaru gdje će uz direktan TV prijenos snage odmjeriti Zrinjski i Sarajevo.

Piše: Edin Isanović

Teško je bilo očekivati da će Mostarci na kraju jesenjeg dijela biti toliko superiorni nad ostalim timovima. Međutim, to se desilo. I proljeće je krenulo dobro za njih. Naime, pobijedili su na teškom gostovanju u Banjaluci i sa mnogo optimizma očekuju derbi sa bordo timom. S druge strane, Sarajevo je u prvom kolu nastavka savladalo Čelik. Ovaj trijumf probudio je nadu da bi ipak na kraju mogli do pozicije koja vodi u Kup UEFA. Iako dosta oslabljeni brojnim odlascima iz bordo svlačionice Mehmed Janjoš je najavio borbu za vrh. Pod Bijelim Brijegom ih očekuje težak ispit.

Zanimljivo će biti i na Grbavici gdje će se sudariti stari rivali Željezničar i Velež. Ovo će ujedno biti i debi Demira Hotića pred domaćim navijačima. Tima sa Grbavice već nekoliko godina nema na evropskoj sceni. Kako sada stvari stoje biće izuzetno teško doći do drugog ili trećeg mjesta koja garantiraju međunarodni izlet. Na otvaranju proljetnog dijela poraženi su u Tuzli. "Rođene" čeka velika borba za opstanak u društvu najboljih. Strmoglav pad donekle je uspio zaustaviti Abdulah Ibraković. Posljednje dvije pobjede (Modriča i Laktaši) donijele su val optimizma. Ljubitelji nogometa na Neretvi nadaju se da će se ova priča završiti happy-endom.

Čelik će na Bilinom polju ugostiti Široki Brijeg. Mnogo polemike izazvao je prošlogodišnji dvoboj ova dva kluba u Zenici. Strateg crveno – crnih, Bloudek, isticao je da su mnogo radili na pripremama i da u svakoj utakmici idu na tri boda. Tako će biti i ovaj put. Tim sa Pecare sjajnom predstavom u 16. kolu porazio je viceprvaka jeseni Slaviju sa 2-0. Ova pobjeda dala im je određenu količinu samopouzdanja i sigurnosti, te saznanja kako vrijede više od rezultata koje trenutno ostvaruju.

Na Policama igraju Leotar i Zvijezda. Duel timova iz sredine tabele. I jedni i drugi imaju samo jednu ambiciju - opstanak u ligi. U Trebinju nije strano pobjeđivati sastave koji slove i za najjače rivale. No, izabranici Ratka Ninkovića pružaju odlične partije na gostovanjima. Servirali su već nekoliko iznenađenja.

Laktaši će dočekati aktuelnog prvaka Modriču, koja je prije sedam dana doživjela novi, težak udarac. Poraženi su u Gradačcu 3-2. Sada je sasvim jasno da će do 90 minute 30. kola tražiti slamku spasa. Domaćin će pokušati doći do pobjede kako bi ostali u borbi za vrh. Laktaši su uoči početka sezone otvorili novčanik kako bi izborili Evropu. Ostaje da vidimo mogu li doći do cilja.

Orašje i Borac u proteklih 16. kola pokazali su prosječnost. Sudar na Gooal stadionu biće prilika da se udalje iz opasne zone. Slavija će u duelu sa Travnikom pokušati nastaviti sjajan niz na domaćem travnjaku i zadržati priključak za vodećim Zrinjskim. Travnik se od početka sezone nalazi na pragu ispadanja. Doveli su i nekoliko igrača kako bi se klub stabilizirao. Nastavak sezone neće im biti nimalo lagodan. Ista situacija je i sa Posušjem koje će ugostiti tuzlansku Slobodu. Žele li i naredne sezone biti u elitnom razredu, pobjeda se nameće kao imperativ. S druge strane stoji tim koji ima visoke ambicije.

SUBOTA:

Leotar – Zvijezda (15h) Orašje – Borac Čelik – Široki Brijeg Željezničar – Velež Laktaši – Modriča Zrinjski – Sarajevo (20h TV prenos)

NEDJELJA:

Slavija – Travnik (15h) Posušje - Sloboda