Nogomet
3

Derbi obilježila viteška borba, šanse, neiskorištene prilike i golovi

Piše: Edin Isanović
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
U srijedu naveče na Grbavici je odigrana prva utakmica četvrtfinala Kupa BiH između Željezničara i Sarajeva. Rezulatat je na kraju bio 1:1, a ljubitelji nogometa u našoj zemlji konačno su uživali u dobrom meču. Bilo je udaraca, driblinga, finesa i onoga najvažnijeg – golova.

Kada je najveći bh. derbi u pitanju, nema pravila, postoji samo tinjajuća nada da će biti kvalitetan dvoboj. Nakon dugo godina to se desilo. Nije bilo valjanja po terenu, igrači su se ponašali profesionalno, a sudija Ognjen Valjić dobro je odradio svoj posao.

Kombinatorikom širili suparničke linije

Početnih deset minuta proteklo je u ispitivanju snaga. Oba su trenera ostala pri najavljenim formacijama. Bilo je uočljivo da i jedni i drugi igraju plitko, sa visokim odbranama, pa su se praktično svi igrači koncentrisali u prostoru od 30-ak metara.

Kako je utakmica više odmicala domaći su počeli plesti mrežu. Tako je u 13. minuti Hodžić oduzeo loptu Bariću, proslijedio je do Tomića koji proigrava Svraku. Ovaj postiže fenomenalan pogodak.

Nakon toga su igrači u bordo dresovima prizemljili igru, nametnuli kombinatoriku i posjedom lopte širili suparničke linije. To je osokolilo goste koji su deset minuta dominirali terenom. Tako se Miloš Stojčev u dva navrata našao u dobrim prilikama, ali je Lončarić odbranio. Plavi su se potom trgnuli, pa je tako Jamak pred kraj prvog dijela promašio čisti zicer. Sjajno prvo poluvrijeme završeno je minimalni vodstvom domaćih.

U nastavku očekivana reakcija Roberta Jarnija, tražio je od svojih izabranika da krenu agresivnije. To se konkretiziralo odmah u uvodnim minutama kada je Jajalo pogodio za 1:1. Nakon toga su gosti imali još nekoliko prilika, ali je Bilbija bio neprecizan. Prednost Željezničaru mogao je donijeti Stanić. No, spetljao se u ključnim trenucima.

Oba trenera zadovoljna

Posljednjih 20 minuta Sarajevo je dominiralo terenom, stiče se dojam da su bili fizički spremniji. Ipak, nogometaši Željezničara pokazali žestoko su se borili, a rezultat je ostao nepromijenjen.

Derbi koji će se 26. marta odigrati na Koševu odlučit će putnika u polufinale.

"Ne zabrinjava me što nemam pobjedu u prva tri meča. Igramo dobro i to me raduje. Vjerujem u svoj rad i pritisak me motivira", rekao je na pres konferenciji nakon dvoboja Robert Jarni.

I prvi šef struke željezničara Dino Đurbuzović koračao je na istoj liniji zadovoljstva.

"Atmosfera je bila fenomenalna, bilo je golova. Dobro smo otvorili utakmicu, postigli pogodak, imali dobru priliku za povećanje vodstva, ali nismo je iskoristili. Kasnije je Sarajevo postiglo gol. Ova utakmica može zadovoljiti navijače.No, ostaje žal što nismo kapitalizirali svoje prilike, ali nisam nezadovoljan", kazao je strateg Plavih.

Ova vječiti derbi obilježila je viteška borba, mnogo prilika za postizanje gola, udarci i pogoci. Ono što nogomet čini najvažnijom sporednom stvari na svijetu.