O novom statutu u novembru
4

Delegati iz RS-a u Skupštini N/FS BiH odbili ligu sa 12 klubova

Klix.ba
Foto: F. K./Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Delegati iz RS-a su na današnjoj Skupštini N/FS BiH odbili organizovanje Premijer lige sa 12 klubova od sezone 2014/15.

Na današnjem zasjedanju koje je trajalo nekoliko sati, raspravljalo se o nekoliko prijedloga koji su se većinom svodili na to da od sezone 2014/15. najelitnije nogometno takmičenje broji 12 klubova. Ovakav prijedlog odbili su delegati iz RS-a pravdajući se kako bi se na taj način spriječio razvitak u manjim srednima.

Osim toga, delegati iz Republike Srpske odbili su i prijedlog o zajedničkoj ženskoj i malonogometnoj ligi. Na Skupštini je odlučeno da se o novom Statutu N/FS BiH raspravlja u novembru nakon što se održi izborna skupština.

Prema riječima Jasmina Bakovića, generalnog sekretara N/FS BiH, nisu isključene sankcije FIFA-e i UEFA-e.

"Iz UEFA nam nisu nagovijestili da može biti sankcija, mada nije isključeno da će ih biti. Na njima je šta će odlučiti, jer su direktno predložili sve izmjene i dopune u novom Statutu N/FS BiH. Međutim, kako su istakli pojedini čelnici našeg fudbala pronađeno je kompromisno rješenje i postoji određena volja da se u narednim mjesecima radi na usvajanju Statuta. Mislim da je to pozitivna poruka koja je danas iz Sarajeva poslana na adrese FIFA i UEFA", kazao je Baković za portal Scsport.ba.

Skupština je danas usvojila budžet i finansijski izvještaj o radu.