Nogomet
6

Del Bosque: Ne znam ko bi mogao biti iznenađenje na EP, ali Hrvatska ima kvalitetne igrače

Anadolija
Foto: EPA
Foto: EPA
Selektor fudbalske reprezentacije Španije Vincente del Bosque, u intervjuu za Anadolu Agency (AA), izjavio je kako je teško reći ko bi mogao biti iznenađenje EURO-a 2016, no kazao je da reprezentacija Hrvatske ima vrlo kvalitetne igrače.

Del Bosque je u razgovoru sa novinarom AA prokomentarisao uspjeh Leicestera, koji prvi put u historiji diže trofej engleskog prvaka i tako iza sebe ostavlja velike klubove poput Manchester Uniteda, Manchester Citya, Chlesa, Arsenala i Liverpoola.

Prema njegovim riječima, klubovi koji razviju timsku igru imaju prednost u odnosu na ostale.

"Leicester City i Atletico Madrid su dobar primjer takvih klubova. Oni su dobro organizovani timovi unutar, ali i van terena i trenutno ubiru plodove toga. Atletico Madrid to radi već dvije do tri godine, sada je to uspio i Leicester City i napravio revoluciju", rekao je del Bosque.

Upitan da prokomentariše i ispadanje Bayerna iz Lige Prvaka od Atletico Madrida, Del Bosque je rekao:

"Atletico Madrid već duže vrijeme igra izvrstan fudbal. Prije dvije godine osvojio je LaLigu i igrao finale Lige prvaka. Mene nije začudilo to što je Atletico izbacio Bayern. Oni imaju stil, dobro su organizovani i vjeruje svom treneru, a to su temeljni faktori za funkcionisanje jednog kluba".

Del Bosque je također upitan i da li će timska filozofija biti presudna na predstojećem Evropskom prvenstvu u Francuskoj, na što je kazao da uopšte ne sumnja.

"Evropska prvenstva su prepuna takvih primjera. To možemo vidjeti i u skorijoj prošlosti. Teško je reći ko bi mogao biti najveći favorit na jednom kratkom turniru kao što je Evropsko prvenstvo. Ne znam ko bi mogao biti iznenađenje ovog šampionata, ali Hrvatska ima vrlo kvalitetne igrače", kazao je trener "crvene furije", te dodao:

"Portugal do sada nije osvojio EURO, ali ima igrača kao što je Cristiano Ronaldo. Belgija ima odličnu ekipu. Češka i Turska također su među ekipama koje mogu napraviti iznenađenje".

Španija će na EP u Francuskoj igrati u grupi u D s Hrvatskom, Češkom i Turskom. Del Bosque je u svojoj trenerskoj karijeri vodio španski Real Madrid i turski Besiktas, a od 2008. godine je na čelu selekcije Španije.