Nogomet
0

Del Bosque ne vjeruje u bojkot SP-a u Rusiji

FENA
Vicente Del Bosque (Foto: EPA)
Vicente Del Bosque (Foto: EPA)
Selektor španske nogometne reprezentacije Vicente del Bosque odbija mogućnost bojkota svjetskog nogometnog prvenstva 2018. godine u Rusiji.

Početkom mjeseca čelnici 28 država EU pozvali su Evropsku komisiju da uvede sankcije protiv Rusije zbog vojnih napada na Ukrajinu. Kao jedna od mogućnosti pominje se svjetsko nogometno prvenstvo, koje bi 2018. godine trebalo da bude organizirano u 13 ruskih gradova.

"Ideja o bojkotu svjetskog prvenstva 2018. neće imati podršku nogometnih trenera. Mi želimo ujediniti ljude, a ne razjediniti. Mi smo sportisti. Nas politika ne zanima", kazao je 63-godišnji Vicente del Bosque.

Njemački selektor Joachim Löw, koji je prije dva mjeseca "elf" doveo do naslova svjetskog prvaka, kazao je da "nema namjeru da komentira političke teme".

"Rusija ima veliku želju i mogućnost da organizuje odlično svjetsko prvenstvo. Vjerujem da će ruski selektor Fabio Capello pripremiti moćnu ekipu za naredno svjetsko prvenstvo", rekao je Löw.

Evropske diplomate pored nekih ekonomskih sankcija protiv Rusije dugoročno planiraju uvođenje zabrane održavanja nekih sportskih događaja. Među njima se pominje utrka Formule 1 za VN Rusije, koja je na rasporedu 12. oktobra u Sočiju.