Pohvalio trenera Barcelone
0

Del Bosque: Guardiola bi bio moj idealan nasljednik

Totalsport
Vicente Del Bosque (Foto: AFP)
Vicente Del Bosque (Foto: AFP)
Selektor španske nogometne reprezentacije Vincente Del Bosque izjavio je da bi sadašnji trener Barcelone, Josep Guardiola, bio njegova idealna zamjena.

Del Bosque je vodio Španiju do naslova prvaka svijeta 2010. godine u Južnoj Africi, te je već sada osigurao nastup na Evropskom prvenstvu iduće godine u Poljskoj i Ukrajini. Španski dnevnik AS pitao je Del Bosquea ko bi ga trebao naslijediti jednog dana kada se ovaj odluči penzionisati.

"Pep Guardiola ima sve potrebne karakteristike da bude nacionalni selektor. Španija posjeduje jako puno vrhunskih trenera", smatra španski selektor.

Del Bosque vjeruje da će mu biti puno teže osvojiti novi naslov prvaka Evrope s obzirom da su od prije četiri godine pojedine ekipe dosta napredovale.

"Osvojili smo naslove 2008. i 2010., ali očekuju nas vrlo teški izazovi 2012. godine. Tu su reprezentacije poput Holandije, Njemačke, Engleske i Portugala koje su vrlo opasne", rekao je.

Španca muče slatke brige oko toga koga pozvati u reprezentaciju, jer je španski nogomet postao vrlo produktivan u posljednjih nekoliko godina izbacujući svake godine po nekoliko nogometaša koji kandidiraju za nacionalni dres.

"Imam glavobolje kad su u pitanju odbrambeni i vezni igrači. Imamo otprilike 10-ak vrhunskih veznih igrača koji mogu igrati na svim pozicijama u sredini terena" konstatovao je selektor Španije.