"Zbog toga što je Španac"
2

Del Bosque glasao za Guardiolu, a zaobišao Mourinha

Totalsport
Vicente Del Bosque (Foto: Arhiv/AFP)
Vicente Del Bosque (Foto: Arhiv/AFP)
Selektor španske nogometne reprezentacije Vicente del Bosque otkrio je da je u izboru za najboljeg trenera godine svoje glasove dao Pepu Guardioli, Robertu Di Matteu i Cesareu Prandelliju.

Stručnjak koji je osvojio s "furijom" naslov svjetskog i evropskog prvaka nije želio reći koga je od spomenute trojice stavio na prvo mjesto, ali je dao naslutiti da bi to mogao biti Guardiola koji je na kraju prošle sezone napustio klupu Barcelone.

"Glasao sam za Guardiolu zbog toga što je Španac i zbog svega što je napravio u karijeri. U prošloj je sezoni osvojio tri trofeja. Kada biram najboljeg trenera, ocjenjujem njegove sportske uspjehe, ali i ponašanje", istaknuo je Del Bosque i time možda otkrio zašto nije dao nijedan glas treneru Real Madrida Joseu Mourinhu.

"Nemam ništa protiv Real Madrida ili Josea Mourinha. Niko mi ne treba govoriti što znači biti "madridist" jer ja to jako dobro znam", samo je kratko prokomentirao Del Bosque te se osvrnuo na donedavnog trenera Chelseaja Di Mattea i italijanskog selektora Prandellija.

"Di Matteo je dobio glas jer je odveo Chelsea na evropski tron nakon što ga je preuzeo usred sezone, a Prandellija sam izabrao kako bih dao važnost i reprezentacijama."