Nogomet
0

Del Bosque: Brine me emocionalno stanje tima

Totalsport
Vicente Del Bosque (Foto: Arhiv/AFP)
Vicente Del Bosque (Foto: Arhiv/AFP)
U razgovoru za Telemadrid selektor španske nogometne reprezentacije Vicente del Bosque priznao je da neće biti nimalo lako odbraniti naslov na skorašnjem Europskom prvenstvu u Poljskoj i Ukrajini (8. juna - 1. jula), te otkrio što ga najviše brine.

"Furija" je, podsjetimo, prije četiri godine pod vodstvom Luisa Aragonesa osvojila svoju drugu evropsku krunu u historiji, a dvije godine kasnije je, tada već s Del Bosqueom na klupi, prvi put postala i svjetski prvak. Ne čudi stoga da je većina stručnjaka smatra najvećim favoritom za naslov i na predstojećem Euru.

"Evropsko prvenstvo će biti veliki izazov. Lovit ćemo treći veliki naslov zaredom, a treba naglasiti da to nije nimalo lako. Osvojiti toliko trofeja u nizu i ne napraviti nikakvu grešku. No, pokušat ćemo izbjeći greške i ovaj put. Nemam razloga sumnjati da ćemo biti dobri, ali brine me emocionalno stanje ekipe. Igrači koji su toliko toga osvojili ponekad mogu pasti", kazao je Del Bosque.

Prilično je jasno španjolski izbornik poručio i da legendarnog napadača Raula nema namjeru voditi na Euro iako je on sam izrazio spremnost da pomogne reprezentaciji bude li potrebno.

"Raul voli svoju zemlju i nacionalnu ekipu. Ostat će zapisan u historiji kao iznimno važan dio reprezentacije, ali možda bismo trebali ići dalje i ne okretati se unatrag. Takve su okolnosti."

Španska će u Poljskoj i Ukrajini igrati u grupi C u kojoj će joj protivnici biti Hrvatska, Italija i Irska.