Nogomet
87

Decenija od majstorije Henryja: Trenutak kada su zanijemili Casillas, Zidane, Ronaldo, Beckham...

Piše: O. T.
Foto: AFP
Foto: AFP
Na jednoj strani Galacticosi predvođeni kapitenom Ikerom Casillasom i Zinedinom Zidaneom koji je brojao posljednje dane svoje karijere, a na drugoj strani četa Arsena Wengera na čelu s Thierryjem Henryjem. Mjesto događaja bio je stadion Santiago Bernabeu, a igrala se prva utakmica osmine finala Lige prvaka u sezoni 2005/06.

Prošlo je tačno deset godina od momenta kada je dvije minute nakon početka drugog poluvremena Thierry Henry uzeo loptu na polovici terena i krenuo sam protiv svih da sruši Ikera Casillasa.

Odgurnuo je Ronalda, prošao kroz sendvič Mejije i Gutija, bio prebrz za Sergija Ramosa i nepogrješiv protiv Ikera Casillasa. S kapitenskom trakom na lijevoj ruci, kažiprstom desne ruke na usnama i nezaboravnim brojem 14 na leđima, onako kao i obično u "cool" izdanju, potrčao je ka korner zastavici da proslavi gol, dok je režiser mijenjao kadrove Davida Beckhama i Gutija, a na terenu su bili i Zinedine Zidane, Roberto Carlos, Robinho... Galacticosi su bili nemoćni protiv Topnika koji su slavili rezultatom 1:0, a u drugom meču s rezultatom 0:0 sačuvali su prednost i prošli dalje.

Bio je to posljednji ples Zinedina Zidanea u Ligi prvaka, ali i jedina sezona u kojoj je Thierry Henry u dresu Arsenala dogurao do finala Lige prvaka gdje je Arsenal rezultatom 2:1 poražen od Barcelone u koju je Henry prešao godinu dana kasnije.

Henry je u dresu Arsenala osvojio dva puta Premiership, tri puta FA Cup, dva puta Community Shield, dok je sa Francuskom osvojio Svjetsko prvenstvo (1998) i Evropsko prvenstvo (2000).