Nogomet
0

Debata u španskim medijima oko izvođača penala

Totalsport
Foto: AP
Foto: AP
Uoči polufinalnog dvoboja s Njemačkom u polufinalu Svjetskog nogometnog prvenstva, u stručnom štabu španske reprezentacije dvoume se kome povjeriti odgovornost izvođenja jedanaesteraca.

Na Mundijalu u JAR-u Španija je već propustila realizirati dva udarca s bijele ačke, a srećom po njih to im se nije zasad osvetilo.

Prvo je Villa promašio cijeli gol u prvom krugu takmičenja protiv Hondurasa, da bi Xabi Alonso preuzeo odgovornost u četvrtfinalnom dvoboju protiv Paragvaja, ali i on je bio neuspješan. Prvo je zabio gol, koji je poništen zbog navodnog preranog ulaska igrača u kazneni prostor, da bi njegov ponovljeni pokušaj zaustavio paragvajski golman Justo Villar.

Stoga je uoči dvoboja s Njemačkom madridski dnevnik Marca putem svog portala postavio pitanje ko bi trebao izvesti udarac s bijele tačke za "furiju" u slučaju da do njega dođe.

Najveći broj glasova dobio je novopečeni napadač Barcelone i trenutno najbolji strijelac Mundijala s pet golova David Villa, čak 39.3 posto, uprkos činjenici da je propustio realizirati pet od deset penala koje je izvodio u dresu “furije”.

Drugo je mjesto iza Ville zauzeo Xabi Alonso s 35.3 posto glasova, treće Xavi (11.6 posto), a četvrto i peto Cesc Fabregas (8.8 posto) i Fernando Torres (5.2 posto).

Spomenutu petoricu igrača španski će selektor Vicente del Bosque vjerojatno izabrati za izvođenje udaraca s bijele tačke ukoliko u susretu s Njemačkom pitanje pobjednika ne bude riješeno niti nakon 120 minuta. Naravno, ukoliko u tom trenutku budu na terenu.

Njemačka je slavila u sve četiri utakmice na svjetskim prvenstvima u kojima je sudjelovala, a u kojima je pitanje pobjednika bilo odlučeno izvođenjem penala, protiv Francuske 1982., Meksika 1986., Engleske 1990. i Argentine 2006. S druge strane, Španija je poražena u dvije od tri utakmice na Mundijalima na penale, protiv Belgije 1986. i Južne Koreje 2002., dok je slavila protiv Irske 2002.