Nogomet
12

Dean Marijanović postiže 25 golova po sezoni, idol mu je Edin Džeko

Piše: D. B.
Dean Marijanović
Dean Marijanović
Da BiH ima mnogo mladih talenata koji će sigurno izrasti u sjajne nogometaše dokaz je i Dean Marijanović, četrnaestogodišnji napadač NK Kiseljak, koji u prosjeku po sezoni postiže 25 golova. Idol mu je bh. reprezentativac Edin Džeko, a sanja da zaigra za slavnu Barcelonu.

Dean je još uvijek učenik osnovne škole, a za NK Kiseljak nastupa za pionire i kadete. Ovaj dječak igra na poziciji napadača i najtalentovaniji je mladi igrač ovog kluba. Ljubav prema nogometu je, kako kaže, stvar genetike.

"S loptom se družim od treće godine, a u mojoj porodici su se mnogi bavili nogometom, tako da se radi o genima. Ujak mi je branio za Slobodu iz Mrkonjić Grada, a otac je bio blizu prelaska u Željezničar, klub za koji i ja navijam. Stoper Dinama iz Zagreba mi je rođak. Treninge sam počeo u NK Brnjaci, a sada sam član NK Kiseljak. Pokušavam se ugledati na Edina Džeku i napraviti dobru karijeru", izjavio je Marijanović za portal Klix.ba.

Njegov talent su primijetili skauti klubova iz inozemstva. Zbog obaveza u školi nije otišao na probu, ali bi to trebao učiniti na proljeće.

"Trebao sam otići u Alemanniju Aachen, a zvali su me i iz Hoffenheima, međutim, zbog školskih obaveza nisam bio u mogućnosti da otputujem. Završavam osnovnu školu pa ću imati vremena da se više posvetim nogometu. Na proljeće me čeka proba, vjerovatno u Hoffenheimu", rekao je Marijanović, koji je najbolji strijelac jesenjeg dijela prvenstva za pionire.

U ovoj je sezoni u pet odigranih utakmica postigao 12 pogodaka. Najveću podršku, kako tvrdi, dobija od porodice i trenera Radeta Tomića.

Najdraži gol je postigao u utakmici u kojoj je odlučen jesenji prvak.

"Najdraža utakmica koju sam odigrao bila je ona protiv Viteza, kojeg smo u gostima pobijedili sa 3:1. Do sada sam postigao mnogo golova, svaki mi je posebno drag, ali svakako najdraži mi je onaj koji sam postigao protiv NK Busovača, a kojim sam odlučio jesenjeg prvaka za ovu sezonu", kazao je Dean, koji je ponosan što igra za Kiseljak.

"Igrati u klubu čiji su dres nosili Vlado Komšić, legenda Željezničara, Dženan Durak, koji nastupa za Olimpic, Stipo Marković, igrač Širokog Brijega, te Petar Slišković, koji igra za Mainz, za mene je velika čast", rekao je Marijanović.

Na terenu se dobro slaže sa saigračima, posebno sa također veoma talentovanim Darijem Dunom i Davidom Tomičićem, s kojima igra već duže vrijeme u ekipi.

Dean se nada kako će mu se u budućnosti ispuniti tri najveće želje.

"Na prvom mjestu mi je zdravlje, da me zaobiđu povrede, druga želja je da zaigram za veliki evropski klub, poput Barcelone, a treća da zaslužim dres reprezentacije BiH", jasan je bio Marijanović, koji se za početak nada pozivu u pionirsku selekciju BiH.

Vezani članci