Nogomet
3

De Roon razočarao Manchester City i donio bod Middlesbroughu, Sunderland konačno slavio

Piše: O. T.
(Foto: EPA)
U 11. kolu Premiershipa Manchester City je upisao treći vezani ligaški remi na svom Etihadu i to protiv Middlesbrougha (1:1).

Prije osam i po godina Middlesbrough je kao domaćin na svom Riversideu rezultatom 8:1 ponizio Manchester City i upisao svoju najveću pobjedu u Premiershipu, odnosno najteži Cityjev poraz u ovom takmičenju. Vremena su se od tada znatno promijenila i Middlesbroiugh je danas kao povratnik u najveći rang engleskog fudbala na Etihad stigao kao totalni austsajder. Ali, odlazi sa širokim osmijehom na licu.

Dok je Manchester City u meč ušao sa jednom pobjedom u prethodne četiri ligaške utakmice, Boro je imao samo jednu pobjedu u prethodnih osam mečeva u Premiershipu.

Od početka se jasno vidjelo da su gosti odlučili igrati ultra defanzivno i uspješno su odolijevali opasnim napadaima Cityja sve do finiša prvog poluvremena, tačnije 43. minute, kada Aguero na asistenciju De Bruynea pogađa za 1:0.

Ovo je 150. gol Argentinca u njegovom 223. nastupu za City u svim takmičenjima što je zaista impresivan učinak za ovog igrača koji je na Etihad stigao na ljeto 2011. godine.

U drugom poluvremenu Middlesbrough je zaprijetio preko Forshawa čiji udarac u 50. minuti brani Bravo, a onda je ponovo City stvarao šanse i dominirao. I kada se očekivalo da će City odnijeti tri boda, De Roon je u 93. minuti pogodio za veliki bod Boroa i novo razočarenje Manchester Cityja.

Prvu pobjedu u ovoj sezoni Premiershipa upisao je Sunderland koji je sa 2:1 savladao Bournemouth u gostima. Ekipa Davida Moyesa katastrofalno je otvorila sezonu i može se nadati da će ova tri boda donijeti preokret u njihovim igrama. Strijelci su bili Anichebe (33') i Defoe (74' penal), dok je gol za domaći tim pogodio Gosling u 11. minuti.

Sunderland je od 59. minute igrao bez isključenog Pienaara koji je dobio dva žuta kartona.

Na Turf Mooru Burnley je savladao Crystal Palace (3:2). Vokes (2'), Gudmundsson (14') i Barnes (94') postigli su golove za domaći tim, a za Palace pogađali su rezervista Wickham (60') i Benteke (81' penal).

Bodove su podijelili West Ham i Stoke na Olimpijskom stadionu u Londonu. Na kraju je bilo 1:1. Antonio je u 65. minuti doveo Čekićare do vodstva, ali je za izjednačenje gostiju pogodio Krkić u 75. minuti.

Interesantno, Antonio je ponovo pogodio glavom što je za njega čak 11. ligaški gol koji je postigao glavom u 2016. godini što je više od ukupno 21 tima koji je nastupio u Premiershipu u tom periodu.

Raspored i rezultati 11. kola Premiershipa:

Bournemouth - Sunderland 1:2 Burnley - Crystal Palace 3:2 Manchester City - Middlesbrough 1:1 West Ham - Stoke 1:1 Chelsea - Everton (18:30 sati) Arsenal - Tottenham (nedjelja, 13:00 sati) Hull City - Southampton (nedjelja, 15:15 sati) Liverpool - Watford (nedjelja, 15:15 sati) Swansea - Manchester United (nedjelja, 16:00 sati) Leicester - West Browmich Albion (nedjelja, 17:30 sati)