Nogomet
0

Danas utakmice u "grupi smrti"

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Trećeg dana Evropskog nogometnog prvenstva u Austriji-Švicarskoj na programu su utakmice 1. kola u C-grupi. U prvom susretu snage će u Cirihu u 18 sati odmjeriti svjetski viceprvaci Francuzi i Rumuni, dok će u drugoj utakmici tzv. "grupe smrti" u glavnom švicarskom gradu - Bernu u 20.45 sati igrati Holandija i Italija.

Francuzi, dvostruki evropski prvaci (1984. i 2000.) i na ovom EP-u važe za jedne od favorita. Ekipu selektora Raymonda Domencha predvode iskusni Thiery Henryu, te veterani Patrick Viera, Lilian Thuram Claude Makelele, kojima će ovo biti posljednje veliko takmičernje u dresu "tricolora".

Rumunima je ovo četvrto učešće na EP-u. Najveći uspjeh ostvarili su 2000. godine, kada su igrali u četvrtfinalu. Prva zvijezda ekipe je napadač Fiorentine Adrian Mutu.

Italijani, aktualni svjetski prvaci, imaju "samo" jednu evropsku titulu, osvojenu prije 40 godina. Ekipa selektora Roberta Donadonija važi za prvog favorita, a novi uspjeh pokušat će ostvarti s najiskusnijim timom ovogodišnjeg EURA, sa samo dvojicom prvotimaca mlađih od 30 godina.

Holandija spada među najbolje evropske nogometne nacije. Kao i njihovi današnji protivnici također su jednom osvojili titulu evropskog prvaka (1988.), dok su tri puta zaustavljeni u polufinalu. Iako u svojim redovima nemaju zvučnih imena kao Italija ili Francuka, uz Realovog napadača Ruuda van Nisteroooya zvijezda ekipe je vezist njemačkog Hamburga Rafael van der Vaart.

Raspored susreta u C-grupi:

  1. kolo (9. juna): Zurich: Rumunija - Francuska (18.00) Bern: Holandija - Italija (20.45)
  1. kolo (13. juna): Zurich: Italija - Rumunija (18.00) Bern: Holandija - Francuska (20.45)
  2. kolo (17. juna): Bern: Holandija - Rumunija (20.45) Zurich : Francuska - Italija (20.45).