Maradona
0

"Danas kao da roboti igraju nogomet"

Totalsport
Diego Maradona (Foto: Reuters)
Diego Maradona (Foto: Reuters)
I danas se lome mnoga koplja oko pitanja ko je najbolji nogometaš svih vremena. Velik dio odgovora pritom otpada na Brazilca Pelea i Argentinca Diega Armanda Maradonu.

Ovom potonjem niko ne može oduzeti genijalnost kojom je odisao njegov nogomet, ali spočitava mu se što je ljagu na svoje ime bacio konzumacijama droge i razvratnim životom. I sam Maradona zbog toga danas žali.

"U svojoj sam karijeri napravio mnogo grešaka zbog kojih sam i snosio posljedice. Najgore od svega je bilo uzimanje droge. Ne samo da mi je to skratilo karijeru, već sam time nanio bol svojoj porodici, zbog čega nikada neću prestati žaliti."

"Volio bih da i danas mogu igrati nogomet. Boli me to što je moja karijera završena budući da za nogometom osjećam strast kakvu sam osjećao uvijek. Igrajući nogomet, bilo za klub ili reprezentaciju, bio sam sretan."

U razgovoru za World Soccer Maradona je upitan i o razlici u samoj igri u odnosu na njegovo igračko vrijeme.

"Mislim da nogomet tehnički danas nije ništa bolji. U mnogim zemljama, poput Argentine, nogomet se više ne igra na mirnim ulicama budući da takvih gotovo pa i više nema. To su mjesta na kojima se najbolje uče nogometne osnove i na kakvima sam i ja odrastao. Današnjim igračima nedostaje takvih vještina, naglasak se stavlja na fizičku spremu, taktiku i odbranu. Čini se da nogomet danas igraju roboti. Taktika je važna, ali ne bi smjela dominirati igrom, a upravo je tako u današnje vrijeme i zbog toga je nogomet manje zanimljiv. Također, previše je takmičenja i nogometaši previše igraju što dovodi do njihovih povreda i umora, pa izvedba pati. Navijači mnogo plaćaju da bi gledali utakmice koje su danas manje zanimljive od onih u moje vrijeme."

Gledaju li nogometaši više na novac nego na samu igru?

Mislim da po izlasku na teren razmišljaju samo o pobjedi.

Koji je dan bio najsretniji, a koji najtužniji u vašoj karijeri?

Osvajanje naslova svjetskog prvaka 1986. godine bio je, razumljivo, najsretniji. Najtužniji je bio onaj kad mi je zbog suspenzije zbog droge zabranjeno bavljenje nogometom.

Od tada?

Najsretniji mi je bio dan kada sam postao selektor Argentine, najtužniji je onaj vezan uz ispadanje sa Svjetskog prvenstva, kada smo izgubili 4-0 od Njemačke (četvrtfinale u JAR-u, op.a.).

Šta se zaista dogodilo na ovogodišnjem SP-u? Argentina je bila u uskom krugu favorita za svjetski naslov?

Znam kakav je osjećaj igrati na Mundijalu i kako ga je osvojiti, a te 1986. godine imali smo mnogo sumnji u nas kao reprezentaciju. Ova je reprezentacija bila bolja u odnosu na tu i mislim da smo zaslužili naslov prvaka. Danas su nogometaši na višem nivou i lakše shvaćaju. Nije im potrebno dvadeset minuta objašnjavati jednu te istu stvar. Odigrali smo jednu lošu utakmicu, onu protiv Njemačke.

Kako ste se osjećali kada vam Argentinski nogometni savez (FA) nije odlučio produljiti ugovor?

Nisu me otpustili. Nakon poraza od Njemačke predsjednik saveza Julio Grondona mi je rekao da želi da ostanem selektor. Po povratku u Argentinu je dodao i uvjet prema kojem ne bih mogao zadržati trenersko osoblje koje sam imao. Poručio sam da potraže novog selektora ne produže li makar i jednom ugovor, pa je tako došlo do toga da sam i ja morao otići. Bio sam razočaran, ali nisam želio dopustiti da otiđe iko od mojih pomoćnika.

Nedavno ste se susreli s argentinskom predsjednicom Cristinom Fernandez de Kirchner. Glasine kruže da ste je zatražili da vam vrati funkciju selektora...

Bio sam samo jedan od gostiju. Ali, Cristina je i željela da ostanem na mjestu selektora. Ipak, Claudia (bivša supruga, a danas Diegov agent) se sastala s Grondonom nedugo po završetku SP-a kako bi pokupila ostatak moje plate i tada je upitala postoji li šansa da se vratim na funkciju. Poručio joj je da još nije vrijeme.

Postoje glasine i da ste se prijavili kao kandidat za klupu portugalske reprezentacije...

Da, želio bih nastaviti trenerski posao i biti blizak sportu kojeg toliko volim.