Nogomet
17

Dan odluke: Bekić protiv Bekića u derbiju Sarajeva i Slobode

Piše: D. Brkić
Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
U derbiju starih rivala, koji se igra u okviru 30. kola BHT Premijer lige BiH, na Olimpijskom snagu Koševo koplja će ukrstiti Sarajevo i Sloboda.

Derbi će biti zanimljiv iz više razloga. Prvi je što Slobodu sa klupe predvodi Husref Musemić, legendarni igrač i trener Sarajeva, a drugi što će se na suparničkim stranama naći rođaci Amer (Sarajevo) i Almir (Sloboda) Bekić. Također, u dresu Slobode su nekadašnji igrači Sarajeva Dilaver Zrnanović i Sulejman Krpi, a trener golmana je Mirsad Dedić nekadašnja bordo "jedinica".

I dok za Slobodu utakmica nema nikakav rezultatski značaj, izuzev prestiža, Sarajevu pobjeda donosi novu titulu prvaka, prvu poslije 2007. godine i vremena kada je bordo tim predvodio Husref Musemić.

Jedan od najboljih igrača u taboru Slobode ovog proljeća svakako je kapiten Almir Bekić, koji se u zimskoj pauzi iz zagrebačkog Dinama vratio na Tušanj.

"U posljednjih osam utakmica nismo osjetili gorčinu poraza. U proljetnom dijelu prvenstva osvojili smo 28 bodova i samo sa tim bodovima bi izborili opstanak u Premijer ligi BiH što nam je i bio cilj. Upravo to oslikava kako smo dobro igrali i da imamo sastav koji je za svaki respekt“, kaže Almir Bekić, kapiten Slobode i nastavlja:

"Mi igramo bez pritiska i želimo da se pred prepunim Koševom pokažemo u najboljem svjetlu. Biće to sasvim sigurno praznik fudbala. Istinski respektujemo ekipu Sarajeva i sigurno je da moramo uložiti maksimum napora kako bi ostali neporaženi“.

Posljednjih dana spekuliše se kako je Almir Bekić na listi želja FK Sarajeva za narednu sezonu i nastup u evropskom takmičenju.

"Nije tajna da me sportski direktor Abdulah Ibraković želi vidjeti u dresu Sarajeva. Bio mi je trener u Slobodi i veoma dobro me poznaje. Međutim, ostanak trenera Husrefa Musemića u Slobodi mogao bi biti presudan u pregovorima sa predsjednikom Azmirom Husićem, koji trebaju uslijediti. Kapiten sam ekipe, nisam od onih koji olako dižu sidro. Vrlo brzo, nakon prvenstva, riješit ću svoj status“, kaže Almir Bekić, kapiten fudbalera tuzlanske Slobode.