Nogomet
0

Damir Sadiković: Pokazali smo snagu, na proljeće idemo po duplu krunu

Piše: D. B.
Damir Sadiković u dresu Želje (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Damir Sadiković u dresu Želje (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Nakon što je Željezničar na kraju jesenjeg dijela prvenstva u ovoj sezoni uspio zauzeti prvu poziciju na tabeli BHT Premijer lige, na kojoj će i prezimiti, nogometaš tima s Grbavice Damir Sadiković je u razgovoru za portal Klix.ba sumirao proteklih 19 kola.

Nakon dobrog starta u ovoj sezoni aktuelni osvajač duple krune je posrnuo kada je riječ o rezultatima, ali se oporavio i na kraju jesenjeg dijela prvenstva zauzeo prvu poziciju.

"Normalno je da ekipe i igrači ponekad dožive pad, a mi smo imali sreće da nam se to dogodilo na samom početku sezone. Imali smo vremena da reagujemo i uz malo sreće se sve dobro završilo. Tokom krize nam je teško pao i odlazak Amara Osima s klupe, ali ga je Dino Đurbuzović odlično zamijenio. Mi smo uvijek imali kvalitet, tako da prvo mjesto nakon 19 kola nije iznenađenje. Kad ostali misle da je Željezničar slab, naš klub pokaže da je najjači", izjavio je Sadiković.

Željezničar je u odnosu na prošlu sezonu pretrpio odlaske i teške povrede važnih igrača, ali je plava mašina prebrodila sve prepreke i na kraju ispunila sva očekivanja.

"Igrački je ekipa puno slabija nego prošle godine, ali smo to nadoknadili sa više trčanja i borbe. Mislim da je to bilo presudno na našem putu ka prvom mjestu", smatra Sadiković.

Željezničar je prije nekoliko dana napustio makedonski nogometaš Yani Urdinov.

"Prava šteta zbog Yanija. Vidjeli smo svi o kakvom se igraču radi, ali vjerujem da ćemo naći zamjenu. Osim toga, imamo i Josipa Kvesića koji će se vjerovatno oporavit, a znamo kakav je on igrač. Osim toga, imamo i nekoliko igrača u omladinskom pogonu koji će se priključiti prvom timu", rekao je nogometaš FK Željezničar.

Kada je riječ o kvalitetu nogometa koji se igra na bh. terenima, Sadiković smatra da je u padu, ali da je suđenje bolje.

"MIslim da je liga sve lošija, jer igrači koji vrijede brzo nađu inozemni angažman. Vjerujem da će Svjetsko prvenstvo utjecati na kvalitet bh. nogometa. Suđenje ne komentarišem, ali se dosta popravilo u posljednjih nekoliko sezona. Sumnjivih situacija je bilo, ali time neka se bave nadležne komisije", kazao je Sadiković, koji je zadovoljan svojom formom ove sezone.

"Moram reći da sam zadovoljan, ali i da može bolje. Tome treba težiti, pa tako vrijedno treniram kako bih pružio maksimum. Zahvaljujem se vodstvu Željezničara na ukazanim prilikama", rekao je Sadiković.

Nakon pauze će se Plavi okupiti i započeti pripreme za proljetni dio prvenstva. Ciljevi su, kao i obično, visoki.

"Namjeravamo se pripremiti što bolje kako bismo što prije osigurali novu titulu. Na taj način bismo dobili još vremena da se pripremamo za nastupe u Evropi. U ovoj sezoni ponovo idemo na duplu krunu. Željezničar ima tradiciju i ne zaslužuje ništa manje od toga", završio je Sadiković.