Nogomet
41

Da se ne ponovi Portugal 2009.: Hoće li se večeras Zmajevi "očistiti" od žutih kartona?

Piše: E. B.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Šestorici Zmajeva prijeti suspenzija ukoliko u večerašnjem susretu protiv Grčke dobiju žuti karton.

Igrači koji će morati "na hlađenje" ukoliko im švedski arbitar Jonas Eriksson pokaže javnu opomenu su Ognjen Vranješ, Senad Lulić, Sead Kolašinac, Haris Medunjanin, Mato Jajalo i Milan Đurić.

No, možda bi njima, barem onima koji budu na terenu, bilo pametno namjerno zaraditi javne opomene s obzirom da sljedeći susret izabranici Mehmeda Baždarevića igraju protiv Gibraltara u Zenici (25. mart 2017.), te bi se na taj način "očistili" pred uzvrat protiv Grka u Zenici (9. juni 2017.).

Podsjetimo, već smo jednom zbog "poštenja" nekadašnjeg selektora Miroslava Blaževića "iskihali" u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2010. godine u Južnoafričkoj Republici.

U oktobru 2009. godine u pretposljednjem kolu kvalifikacija naša selekcija je gostovala u Estoniji i pobjedom od 2:0 obezbijedili smo baraž.

Iako je bilo logično da popularni Ćiro svojim igračima kojima je prijetila suspenzija za posljednji duel protiv Španije koji ništa nije značio kada je plasman u grupi u pitanju naredi da namjerno dobiju žute kartone, on to nije učinio jer je smatrao da to nije u duhu fair-playa.

Tako su sa žutim kartonima u baraž protiv Portugala u novembru 2009. godine ušli Samir Muratović, Elvir Rahimić i Emir Spahić, a sva trojica su zaradila žute kartone u porazu u Lisabonu u prvom meču (1:0), te Ćiro nije mogao računati na njih u uzvratu u Zenici, gdje smo poraženi također sa 1:0.

Nadamo se da se sličan scenario neće ponoviti ovaj put i da nećemo ostati u revanšu protiv Grčke u Zenici bez nekih standardnih igrača.