Nogomet
0

Da li bi bivša Jugoslavija sa ovim sastavom mogla osvojiti Mundijal?

Klix.ba
Handanović, Vidić, Modrić i Džeko
Handanović, Vidić, Modrić i Džeko
Od šest zemalja koje su bile u sastavu nekadašnje Jugoslavije, samo Bosna i Hercegovina će direktno učestvovati na Svjetskom prvenstvu u Brazilu. Hrvatska će drugu šansu za odlazak na Mundijal imati u baražu, dok ostale četiri, Srbija, Crna Gora, Slovenija i Makedonija nisu uspjele osigurati učešće na svjetskoj smotri državnih selekcija.

Tako su južnoamerički mediji odlučili napraviti sastav najboljih igrača bivših zemalja Jugoslavije (izuzevši Makedoniju), pitajući se da li bi ovih 11 reprezentativaca moglo osvojiti Svjetsko prvenstvo.

Na listi su se našli golman Samir Handanović (Slovenija, Inter Milan), odbrambeni igrači Branislav Ivanović (Srbija, Chelsea), Nemanja Vidić (Srbija, Manchester United), Neven Subotić (Srbija, Borussia Dortmund) i Emir Spahić (Bosna i Hercegovina, Bayer Leverkusen).

U vezni red su stavili Luku Modrića (Hrvatska, Real Madrid), Ivana Rakitića (Hrvatska, Sevilla) i Miralema Pjanića (Bosna i Hercegovina, Roma).

Napad bi činili Stevan Jovetić (Crna Gora, Manchester City), Mario Mandžukić (Hrvatska), Bayern Minhen i Edin Džeko (Bosna i Hercegovina, Manchester City).

Jugoslavija je učestvovala na nekoliko svjetskih prvenstva, u Urugvaju (1930), u Brazilu (1950), Švicarskoj (1954), Švedskoj (1958), Čileu (1962), Njemačkoj (1974), Španiji (1982) i Italiji (1990).

Interesantno, piše El Telegrafo, Dejan Stanković je nastupao u dresu tri reprezentacije, Jugoslavije u Francuskoj 1998. godine, Srbije i Crne Gore u Njemačkoj 2006. i Srbije 2010. u Južnoj Africi.