Mustafa Dučić
0

"Da ja vladam klubom, Varešanović nikad ne bi bio tu gdje jeste"

Razgovarao: Edin Isanović
Mustafa Dučić (Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Mustafa Dučić (Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
FK Sarajevo trese kriza od podruma do krova. Budućnost je neizvjesna po većini ključnih tačaka. Optužbe ne prestaju. Krivica se prebacuje sa jedne na drugu stranu. Nakon što je prvi šef struke Mirza Varešanović na "presici" u Titovoj 38/b rekao da posljednjih deset godina klubom vlada jedan čovjek, javio nam se prozvani Mustafa Dučić Mućo.
Mustafa Dučić (Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Mustafa Dučić (Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
U opširnom intervjuu za Sarajevo-x.com član Uprave u ostavci i nekadašnji predsjednik Komisije za transfere bordo tima govorio je o strategu tima sa Koševa, aktuelnoj situaciji, Mirsadu Fazlagiću, finansijskom kolapsu, transferima, izlazu iz krize, Ćiri Blaževiću...

Možete li nam za početak reći zbog čega aktuelni šef bordo svlačionice tvrdi da Vi vladate klubom posljednje desetljeće?

Netrpeljivost između mene i njega traje godinama. Ja smatram da nije dorastao funkciji koju trenutno obavlja. Da ja vladam klubom deset godina, on nikada ne bi dobio šansu da bude tu gdje jeste. Kada je bio sportski direktor Sarajeva, u vrijeme kada je Prljača bio trener golmana, a Kemo Alispahić trener, Sarajevo je zauzimalo šesnaesto mjesto. Doveli su klub pred ponor. Još tada je pokazao jednu nespremnost, jedno dječačko lice. No, i pored svega, kada su došli Gracić i Musemić, ostavili smo ga na istoj funkciji. Mnogi su nama i tada zamjerili. Vrijeme je pokazalo da su bili u pravu.

Odlazak bez obeštećenja

Kako to mislite?

Reći ću vam nekoliko zanimljivih informacija. Recimo, u to vrijeme je napravio jedan ugovor vrlo štetan po Sarajevo. Potpisan je sa nogometašem Mirnelom Sadovićem. Klub nije trebao platiti obeštećenje, jer je Mirza rekao da je to na njemu i da će on to završiti. Nikada nije završio, pa smo morali platiti 120.000 KM. Dokazi postoje u klubu. Sramno je što je Varešanović sa njim igrao u Austriji. To već dovodi u neku dilemu. Još bi se osvrnuo na idejnog vođu projekta uništavanja FK Sarajevo, koji sebe naziva legendom.

Na koga konkretno ciljate?

Na Mirsada Fazlagića. On nije legenda kluba. Tri najveća igrača tima sa Koševa su Safet Sušić, Asim Ferhatović Hase i Husref Musemić. Međutim, pomenuti čovjek uvijek rovari po klubu. Kada je on bio direktor, pustio je Varešanovića bez obeštećenja. Pamtim da nas je doveo u jednu jako neprijatnu situaciju na Upravnom odboru. Čak su mu prijetili i krivičnom prijavom. To je mnogo oštetilo FK Sarajevo.

Spomenuli ste da je Varešanović nedorastao funkciji. Zar ne mislite da bivši igrači trebaju dobiti šansu u matičnom klubu?

On je iskoristio priliku kada je Mehmed Janjoš napustio klupu. Devet kola prije kraja prvenstva preuzeo je tim. Potpisao je sraman ugovorna na 50 mjeseci sa netoplatom 3.000 KM. To je bruto oko 5.000 KM. Samo mi nije jasno s kim je mogao to potpisati, jer Uprava Sarajeva nije funkcionisala. Ovaj ugovor krio se od javnosti do prije mjesec dana. Obećao je da ako ne izađe u Evropu, podnosi ostavku. Niti je izborio međunarodnu scenu, niti je odstupio. Ovo sam sve rekao i na Skupštini, koja je održana u junu ove godine. Mislim da on nije zaslužio da bude prvi šef struke. Osim toga nije vodio niti jednu mlađu selekciju. Samo je iskoristio nepovoljne klupske okolnosti.

Ipak, igrači ne misle tako. Daju maksimalnu podršku svom šefu?

Malo mi je čudno da šef stručnog štaba može doći na pres-konferenciju sa igračima. Oni su, normalno, vezani za svog trenera, ali je to zadnji čin koji jedan strateg treba povući. Rekli su samo da su oni pozitivna stvar u klubu. Sramotno je da niko nije spomenuo fantastične navijače.

Finansijski kolaps počeo je dolaskom Janjoša

Spomenuli ste navijače. Oni traže da konačno zbogom klubu kažu Baljak, Alihodžić, Merdanović i Čimić?

Potpuno su upravu. Ja sam još na Skupštini ubijeđivao Blekića da mu je to prioritet. Nisam naišao na odobravanje. Kazali su - neka ih još malo. Vidite da je to opet bilo presudno.

Strateg Sarajeva alarmantno upozorava da se prijeti njemu i njegovoj porodici. Kako to komentarišete?

Ako su upućene prijetnje, ja to osuđujem. Postoje institucije koje to mogu riješiti. Iskreno, mislim da je to očajnički vapaj da bi dobio naklonost navijača. Podršku bordo pristalica je davno izgubio. Mi, članovi Upravnog odbora koje je on optužio, razgovarali smo i došli do zaključka da zajedno sa bivšim predsjednikom podnesemo prijavu zbog ovih optužbi usmjerenih prema nama.

Slušajući sve sukobljene strane u FK Sarajevo može se zaključiti da je osnovni razlog razdora nedostatak novca. Zbog čega je došlo do finansijskog kolapsa?

Kolaps je počeo onoga momenta kada je Mehmed Janjoš preuzeo klub. Nijedan igrač nije doveden, nijedan igrač nije prodan u tri prelazna roka. Mislim da su samo za Škoru uplaćena neka mizerna sredstva. Klub nije izašao ni u Evropu. Nagomilalo se mnogo problema. Ima puno igrača pod ugovorom, a dovedena su i tri trenera sa strane, iako mi imamo šesnaest svojih trenera. Ne može se finansijski funkcionisati bez izlaska na međunarodnu scenu. Recimo, Široki Brijeg, Zrinjski i Željezničar će u februaru dobiti po 700.000 KM. Kada smo prije izvjesnog vremena dobijali za Džakmića 120.000 eura nisu ga dali, za Rizvanovića smo dobijali 60.000 eura. Ni njemu nisu dozvolili da ide.

U kombinacijama i Ćiro Blažević

Ko nije odobrio transfere?

Ne znam, nisam u to vrijeme bio u klubu. Ono što mogu reći jeste da smo prije toga prodali oko 43 igrača. Klub je funkcionisao od prodaje nogometaša i evropskih utakmica.Nabrojat ću vam neke transfere iz proteklih godina od kojih je bordo tim dobio novac: Vule Trivunović 170.000 eura, Ajdin Maksumić 170.000 eura, Džemo Berberović 100.000 eura, Marinko Mačkić 60.000, Darko Raca 20.000 eura, Vladan Grujić 70.000 eura, Admir Raščić 70.000 eura, Emir Obuća 35.000 dolara, Faruk Ihtijarević 35.000 dolara i posljednji transfer Dalibor Pandža 300.000 eura.

Je li istina da ste već na ovoj polusezoni željeli dovesti kvalitetna pojačanja?

Bilo je pregovora sa nekim igračima. Na Koševo su trebala stići dva ili tri nova imena. No, Blekić je u posljednje vrijeme izgubio kontakt sa prvim šefom struke. Nismo htjeli da dovodimo igrače bez Mirze, a on se nije javljao. Sa njim smo imali konstatntan problem. Mi kažemo dovest ćemo tri igrača, on kaže imamo na toj poziciji. Povrijedi nam se jedan igrač, drugi dobije karton, onda napominje - pa nemamo koga ubaciti. Pogledajte koliko su samo igrača angažovali Željezničar, Široki i Borac. Ne vjerujem da juniori mogu iznijeti teret trofeja, mada trebaju dobiti šansu. Sarajevo ne smije ostati bez Kupa ili titule u svakoj sezoni. Jedan trofej je minimum.

Vidite li izlaz iz ove situacije?

FK Sarajevo će uvijek ostati nogometna veličina u našoj državi. Morat će doći ljudi koji znaju raditi svoj posao. Hitno se mora sazvati nova Skupština. U BiH samo tri trenera mogu voditi tim sa Koševa. To su Dragan Jović, Husref Musemić i Abdulah Ibraković. Svakako da cijenim i Amara Osima, ali ne vjerujem da on ikada može doći.

Miroslav Ćiro Blažević je rekao da bi zbog Vas sjeo na bordo klupu?

Tako je. Čuli smo se pri dva dana. Nismo razgovarali na tu temu. No, nikad se ne zna.