Prezentacija je bila konstruktivna
0

Ćuk: Nova Grbavica je najveći projekt nakon ZOI-a

Razgovarao: Edin Isanović
Dejan Ćuk (Foto: fkzeljeznicar.com)
Dejan Ćuk (Foto: fkzeljeznicar.com)
Dejan Ćuk, magistar ekonomskih nauka, jučer je nakratko iz Slovenije stigao u Sarajevo kako bi prisustvovao prezentaciji projekta izgradnje nove Grbavice. U intervjuu za Sarajevo-x.com govorio je o utiscima nakon sastanka, reakcijama na projekat izgradnje stadiona, realizaciji projekta...

Kakvi su utisci nakon sastanka?

Prezentacija je prošla korektno. Očekivali smo da će prisustvovati i članovi izvršne vlasti koja odlučuje o ovim stvarima. Zadovoljan sam sa preliminarnim rješenjem koje smo napravili i koje nas vodi korak dalje u smislu izrade konačnog projekta i same realizacije. Diskusija nakon prezentacije bila je konstruktivna. Došli smo do zaključka da u skorije vrijeme organizujemo sastanak sa svim nivoima vlasti, gdje će se stvoriti radna grupa. Osim toga definisat će se projektni zadatak koji će dati precizna usmjerenja kada je čitav kompleks u pitanju.

Imate li povratnu informaciju, kakve su reakcije "običnih ljudi"?

Očekivane! Od oduševljenja do straha. To je sasvim prirodno s obzirom da se mi kao mlada država prvi put suočavamo sa projektom koji je prije svega od javnog interesa. Sigurno bi u tom domenu bio najveća stvar nakon ZOI-a '84. Osim toga, moram istaći da naša javnost još uvijek nije dovoljno upoznata sa mehanizmom realizacije ovog projekta, odnosno javnog - privatnog partnerstva koje se u praksi pokazalo veoma uspješnim. Realizacija ovakvih projekata omogućava javnom partneru da dođe do svog cilja sa minimalnim finansijskim opterećenjem. Naročito u usporedbi sa scenarijem gdje bi javni partner bio jedini investitor. U našem slučaju, nadamo se da će to opterećenje biti minimalno ili da ga uopšte neće biti.

Neki nisu zadovoljni prezentiranim izgledom stadiona. Komentar?

Maketa stadiona je urađena kao prikaz situacije na terenu sa kojom bi se maksimalno iskoristio prostor. Ipak, nedostaje puno detalja koje nismo prikazali. Tu mislim na fasadu, iluminaciju, unutrašnjost stadiona, vrstu krova, prometno uređenje i uređenje okoline. To su sve stavke koje će odrediti javni partner i koje još nisu definisane, kao i urbanistički uslovi lokacije. Mi imamo jasnu sliku kako bi trebao takav kompleks da izgleda. Nadamo se da ćemo u narednom periodu zajedno sa svim učesnicima doći do optimalnog rješenja.

Koliko je realno očekivati da će doći do realizacije projekta?

Zavisi od mnogo faktora. U našem slučaju najviše od nas samih. Pogotovo od federalnih, kantonalnih i opštinskih vlasti koje bi uz FK Željezničar bili javni partner. Svi koji rade na projektu vjeruju da će uspjeti. Naše namjere su iskrene i utemeljene na realnim pretpostavkama.

Kakva je situacija s papirologijom?

Prvi papir koji treba da se pripremi je projektni zadatak na osnovu njega uređivat će se sva ostala dokumentacija.

Hoće li se moći obezbijediti neophodna finansijska sredstva?

Imamo jasnu sliku o komercijalnoj vrijednosti projekta. Uvjereni smo sa našim partnerima i drugim zainteresovanim investitorima da se na lokaciji stadiona Grbavica moze napraviti priča o uspjehu. Da bi došli do toga, moramo stvoriti pretpostavke za realizaciju koje zavise od javnog partnera. Da nismo sigurni u osiguranje potrebnih sredstava, ne bi ni ulazili u projekt izgradnje kompleksa.