Tvrdnje psihologa
0

Crvena boja ulijeva strah pucačima penala

Totalsport
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Tri puta su engleski nogometaši ispali sa svjetskih prvenstava nakon izvođenja jedanaesteraca, a još dva puta im se to dogodilo na evropskim prvenstvima.

Nije stoga ni čudno da su brojni engleski naučnici u tome pronašli inspiraciju za svoje elaborate i pokuse, sve kako bi svojim nogometašima olakšali pucanje s bijele tačke i spriječili nove frustracije na velikim takmičenjima, počevši s nadolazećim Svjetskim prvenstvom u Južnoj Africi.

No, neki u cijeloj priči odlaze u bizarnost, pa je tako sportski psiholog Iain Greenless utvrdio kako igrači najlošije izvode penale ako nasuprot njima stoji golman u crvenom dresu. Kako u broju od juna i jula prenosi Champions, službeni magazin Lige prvaka, naučnik sa Univerziteta Chichester je izveo eksperiment u kojem je 40 nogometaša izvodilo jedanaesterce protiv golmana odjevenih u crvene, zelene, žute i plave majice.

Najveći broj promašaja, čak 46 posto, ubilježen je kada su na golu stajali golmani u crvenom, dok je najmanje nepreciznih udaraca (25 posto) bilo protiv golmana u zelenome. Greenless je uvjeren kako to nije slučajno.

"Crvenu boju povezujemo s opasnošću, a u stresnim situacijama više pažnje poklanjamo prijetnjama u našoj okolini", objasnio je Greenless.

Champions je, ipak, kontrirao psihologu podatkom da je u historiji finalnih utakmica Kupa/Lige prvaka pobjednik devet puta odlučen izvođenjem jedanaesteraca. Pritom nijedan od golmana pobjedničke ekipe nije nosio crveno, a trojica su imala na sebi zeleni dres.

No, zanimljivije od toga je da je u tih devet utakmica izvedeno ukupno 69 udaraca s bijele tačke. Analiza je pokazala da je od toga 17 udaraca išlo u gornje kutova gola i svih 17 je bilo uspješno! Logično, najmanje su se uspješnima pokazali pokušaji po sredini gola, izvedeno ih je sedam, a golmani su odbranili pet.

Za razliku od spomenutog Greenlessa, drugi sportski psiholog, Andy Barton, nije se bavio bojama golmanskih dresova, već unutarnjom borbom koja se odvija u glavi izvođača penala. Stoga je pucačima poručio:

"Shvatite izvođenje jedanaesterca kao svoju priliku, a ne nešto čega biste se trebali bojati. Recite sebi tačno kamo želite da lopta ide i vjerujte u svoju spretnost i vještinu."