Nogomet
15

Costa srušio West Bromwich i donio devetu uzastopnu pobjedu za Chelsea

Piše: O. T.
Foto: AFP
Foto: AFP
Chelsea nastavlja brojati uzastopne pobjede u ligi. U 15. kolu na Stamford Bridgeu je pao West Bromwich Albion (1:0) i sada pobjednički niz Plavaca iznosi devet utakmica u kojima je upisana gol-razlika 23:2.

Rekord Chelseaja po broju uzastopnih ligaških pobjeda iznosi 11 utakmica i okončan je 20. septembra 2009. godine gdje se računa kraj sezone 2008/09. i početak sezone 2009/10. Na putu da izjednači taj rekord Chelseaju stoje Sunderland i Crystal Palace.

Gledajući sve klubove, a ne samo Chelsea, rekord Premiershipa po broju uzastopnih pobjeda drži Arsenal koji je povezao 14 pobjeda. Taj niz Topnika okončan je 18. augusta 2002. godine.

West Bromwich se pokazao kao izuezetno težak protivnik za Plavce što je bilo i očekivano s obzirom na defanzivni stil igre koji preferira trener Albiona Tony Pulis.

Gosti su tokom prvog poluvremena u nekoliko navrata opasno zaprijetili, a posebno se istakao udarac Brunta koji je sa oko 18 metara šutirao pored desne stative Courtoisovog gola u 19. minuti. Prijetio je i Rondon osam minuta kasnije, ali je i on bio neprecizan.

Ponajbolju šansu domaćeg tima u prvom dijelu imao je David Luiz čiji je udarac zaustavio Foster tako da je poluvrijeme okončano bez pogodaka.

U drugom dijelu Chelsea je zaigrao odlučnije i prijetio je više, ali ponovo je nailazio na izuzetno dobar otpor West Bromwicha.

Utakmicu je odlučio detalj iz 76. minuti kada je McAuley iz, naizgled, bezopasne situacije dozvolio Costi da dođe do lopte i matira Fostera za konačnih 1:0. To je bio 12. ligaški gol Coste u ovoj sezoni i on je trenutno najbolji strijelac lige.

Tabela: