Nogomet
0

Copa America: Peru i Urugvaj u četvrtfinalu

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Oba dvoboja posljednjeg, trećeg kola A-grupe Copa Americe, prvenstva Južne Amerike koje se igra u Venecueli, između Venecuele i Urugvaja te Perua i Bolivije završena su nerješenim rezultatom, pa su prolazak u četvrtfinale osigurale prve tri reprezentacije na tabeli. Venecuela kao pobjednik grupe, Peru kao drugoplasirani i Urugvaj kao sigurno jedna od dviju najuspješnijih trećeplasiranih reprezentacija.

U prvom dvoboju u Meridi Peru i Bolivija odigrali su 2:2, pa su Venecuela i Urugvaj znali da rezultat 0:0 u njihovom međusobnom dvoboju za obje reprezentacije osigurava dalje takmičenje, i to domaćinima kao pobjednicima grupe.

Bolivija je vodila s 2:1 do 85. minute, a od 77. imala je i igrača više. No junak utakmice, Peruanac Claudio Pizarro, postigao je drugi pogodak i izborio svojoj reprezentaciji plasman među osam najboljih.

Plasman u četvrtfinale već su osigurali Meksiko iz B-grupe te Argentina i Paragvaj iz C-grupe, a za ostala dva mjesta kandidiraju Brazil, Čile, SAD i Kolumbija, s tim da je Brazilu i Čileu u posljednjem kolu B-grupe dovoljan i bod protiv Ekvadora, odnosno Meksika da osiguraju četvrtfinale.

Rezultati 3. kola A-grupe Južnoameričkog nogometnog prvenstva (Copa America):

Venecuela - Urugvaj 0:0 Peru - Bolivija 2:2

Tabela:

  1. Venecuela 3 1 2 0 4 2 5
  2. Peru 3 1 1 1 5 4 4
  3. Urugvaj 3 1 1 1 1 3 4
  4. Bolivija 3 0 2 1 4 5 2