Nogomet
0

Collina: Da sam danas sudija bio bih frustriran videotehnologijom

Anadolija
Foto: EPA
Foto: EPA
Legendarni italijanski sudija Pierluigi Collina izjavio je da bi mu zbog videotehnologije, koja polako postaje dio fudbala, danas bilo teško dijeliti pravdu na terenu.

Nekoliko dana nakon što je FIFA odobrila testiranje pregledanja snimaka tokom utakmica u sezoni 2017/2018, bivši fudbalski sudija je priznao kako bi bio "frustriran" kada bi morao raditi uz pomoć videotehnologije.

"Da sam danas sudija bio bih frustriran što će moj posao zavisiti od slike kojoj nemam pristupa i koja nema veze s mojom vještinom. Gianni Infantino kaže da moramo biti otvoreni prema razvoju fudbala, i ja se slažem. Vidjećemo, analizirat ćemo sve i onda odlučiti da li to može biti primijenjeno tokom utakmica. Cilj je da se poštuje tečnost igre", rekao je Collina u intervjuu za list "La Gazzetta dello Sport".

Collina je ipak podržao druge promjene u pravilima suđenja, prije svega na trostruku kaznu - penal, crveni karton, suspenzija prilikom prekršaja u kaznenom prostoru.

"Fudbal je to tražio godinama. Dobro da je Infantino ubijedio odbor. Moramo da prepravimo pravilo o ofsajdu, s obritom da su linijske sudije limitirane mogućnostima ljudskog oka. Porediti razmak glave i stopala kada su u pitanju centimetri gotovo je nemoguće", dodao je legendarni Italijan.