Odlično se snašao u novom klubu
0

Cocalić: Zadovoljan sam u Izraelu, očekujem poziv u reprezentaciju

Razgovarao: Dalibor Bošnjak
Edin Cocalić
Edin Cocalić
Edin Cocalić je karijeru počeo u Željezničaru. Potom je dvije godine igrao u Panionisu, a u januarskom prijelaznom roku je postao igrač Maccabi Haife. S njim smo razgovarali o vremenu provedenom na Grbavici, iskustvima iz grčke i izraelske lige te reprezentaciji BiH.

Svoju karijeru si počeo graditi u Željezničaru. Kako gledaš na vrijeme provedeno u plavom dresu?

U Željezničaru sam proveo oko 12 godina, čitavo svoje djetinjstvo, taj period ću pamtiti dok sam živ. Moram priznati da u prvom timu Željezničara i nismo imali nekih rezultata dok sam ja nastupao, iako smo imali dobru ekipu. Klub jednostavno tada nije najbolje funkcionsao. No, nekih velikih razočarenja nije bilo, a svaki trenutak proveden u Željinom dresu je poseban.

Pozitivna strana u vremenima uspjeha i neuspjeha su popularni Manijaci, koji su uvijek cijenili tvoje zalaganje. Kakvo mišljenje imaš o njima?

Naravno da o Manijacima mislim sve najbolje. I ja sam bio navijač i znam koliko oni vole klub.

Gdje ti je bilo najteže igrati dok si nosio Željin dres?

Naša liga je poznata po tome da je izuzetno teško igrati na strani. Kao najteža gostovanja izdvojio bih Trebinje i Bihać, možda zbog toga što su najudaljeniji od Sarajeva (smijeh)....

Kakav je osjećaj igrati derbi protiv Sarajeva? Pamtiš li neku posebnu utakmicu protiv ljutih rivala?

Derbi je posebna utakmica i svi to znaju, pogotovo igrači koji su prošli omladinsku školu Sarajeva i Želje. Čak i derbi koji smo igrali kao pioniri je poseban, dva dana prije utakmice se ne spava, a derbi pred punim tribinama je, čini mi se, jedino što vrijedi u našoj ligi. Meni lično je u sjećanju ostao derbi na kojem sam postigao gol. Odlični nastupi u plavom dresu nisu prošli nezapaženo, otišao si u Panionios. Kakva iskustva nosiš iz ovog kluba i koji je tvoj najveći uspjeh dok si igrao tamo?

U Panioniosu sam proveo dvije prelijepe godine i iskreno bih se volio nekada vratiti tamo. Grad je prelijep, a i klub ima odlične uslove. U obje sezone u Panionisou smo završili na osmom mjestu na tabeli, tako da i nismo imali nekih zapaženih rezultata. Meni je lično draga pobjeda protiv Panathinaikosa, kada smo ih izbacili iz kupa. Važne su i pobjede protiv AEK-a, jer je ta utakmica jedna od najvažnijih za naše navijače, to je gradski derbi.

Možeš li uporediti Premijer ligu BiH i grčku ligu s obzirom na uslove i kvalitet takmičenja?

Mislim da se naša liga ne može porediti sa grčkom ni po čemu. U našoj ligi ima dosta dobrih i talentovanih igrača, ali su uslovi katastrofalni. U Grčkoj svaki klub ima svoj sportski centar sa odličnim terenima, sobama za spavanje i svim pratećim objektima koji su potrebni za razvijanje jednog profesionalnog fudbalera.

Bio si i ostao ljubimac navijača Panionisa. Lijepo su te ispratili kad si napustio klub. Koliko ti to znači i koliko ti uopće znače navijači?

Drago mi je što sam navijačima Panioniosa ostao u lijepom sjećanju. Od samog početka su me bodrili i znali su cijeniti moje zalaganje na terenu. Naravno da mi navijači puno znače, zbog njih se igra fudbal. Ja sam presretan što su mi na posljednjoj utakmici priredili lijep oproštaj.

Nakon dvije uspješne sezone u Panioniosu, tokom ovog zimskog prijelaznog roka si prešao u Haifu. Kakvi su prvi utisci o ovom klubu, da li si se snašao i koja je razlika između izraelske i grčke lige?

Zasad mi je odlično u Haifi, to je najveći Izraelski klub i to se odmah primjeti. Klub je odlično organizovan i sve funkcioniše besprijekorno. U klubu su me lijepo prihvatiti i mogu biti zadovoljan sa prvih skoro mjesec dana provedenih u Haifi. Odigrao sam svih pet utakmica od dolaska, u četiri smo pobijedili, a uspio sam i postići pogodak. Moram reći da sam iznenađen kvalitetom lige. Ljudi možda imaju predrasude u vezi s ovom ligom, ali nisu Izraelski klubovi slučajno svake godine konstantno dobri u Evropi. Mi smo trenutno šesti na prvenstvenoj tabeli, a cilj nam je jedno od prva četiri mjesta, plasman u Evropu i osvajanje kupa.

Prvi gol je došao veoma brzo. To je sjajan početak u novom klubu...

Što se tiče prvjenca, presretan sam. To je bitno za moje samopouzdanje i nadam se da će biti još golova.

Još uvijek si mlad i ima prostora za napredak. Ukoliko bi mogao birati, gdje bi nastavio karijeru u budućnosti?

Neki poseban klub nemam, ali volim špansku ligu i volio bih se tamo okušati.

Znamo da pratiš igre Željezničara, može li ekipa Amara Osima do duple krune?

Trudim se pratiti koliko mogu i mislim da je trenutna ekipa dovoljno kvalitetna da osvoji duplu krunu, ali će naravno trebati i sportske sreće. Želim im sve najbolje.

Nedostaje li ti Grbavica i imaš li želju da se nekad vratiš?

Grbavice ću se uvijek sjećati po dobrom. Nadam se da ću tamo završiti karijeru, ipak sam tu počeo i napravio svoju karijeru.

Očekuješ li poziv u reprezentaciju i šta ti znači reprezentativni dres?

Iskren da budem, željno očekujem poziv selektora. Bitno mi je da budem zdrav i da igram za svoj klub, a ostalo će doći, nadam se, samo po sebi. Sigurno da bi mi bila velika čast predstavljati svoju domovinu.

Bliži se utakmica s Brazilom. Mogu li Zmajevi biti konkurentni Brazilcima?

Reći ću samo da u ovom susretu očekujem mnogo golova. Mislim da svi trebamo uživati u ovoj utakmici.

Može li se reprezentacija BiH plasirati na Svjetsko prvenstvo u Brazilu?

Mislim da može, pokazali smo u prošlim kvalifikacijama da znamo igrati dovoljno dobro protiv velikih ekipa i mislim da nam prvo mjesto u grupi treba biti prioritet.