Predstavljamo
0

Cluj, bordo tim iz Transilvanije

Pripremio: Edin Isanović
Culio će predstavljati veliku opasnost po gol Alaima
Culio će predstavljati veliku opasnost po gol Alaima
Zanimljivo da im je ovo tek 15. sezona u elitnom rumunskom razredu. Naslov prvaka prvi put su osvojili u sezoni 2007/08. kada su poslije sedamnaest godina prekinuli dominaciji klubova iz prijestolnice Rumunije, Bukurešta (Steaue, Rapida i Dinama).

Sarajevo je već do sada napravilo sjajan posao u Evropskoj ligi, s obzirom na stanje u našoj ligi, uslovima rada i finansijskom situacijom. Ipak, da bi eventualno ušli u grupnu fazu takmičenja koje je po rejtingu odmah iza Lige prvaka ostala je još jedna prepreka. Ta posljednja prepreka je rumunski CFR Cluj koji je 90-tih godina došao na rub bankrota, no ipak se uspio održati. Najvažnije stvari desile su se prije sedam godina kada se vraćaju u drugu ligu, a klub je preuzeo bogati Mađar, Arpad Paszkany (jedini vlasnik kluba koji nije Rumun). Nakon toga uslijedio je brzi uspon. Već 2004. godine su se nakon 28 godina vratili u elitni razred rumunskog nogometa.

Godinu dana poslije su prvi put zaigrali u evropskim takmičenjima i u Intertoto kupu izbacili Vetru iz Vilniusa, Athletic Bilbao i St. Etienne. Promjene su došle i u sezoni 2006/07. kada je potpisan ugovor o saradnji s Benficom. Nakon toga u klub su počeli stizati nogometaši sa cijelog Starog kontinenta i Južne Amerike.

Munteanu najbolji u historiji

Jedan od najboljih igrača rumunskog kluba Culio, stigao je prije dvije godine iz Deportesa La Serene za 300.000 eura. Prošle godine učestvovali su u elitnom klupskom takmičenju, a najveću senzaciju priredili su na otvaranju Lige prvaka savladavši Romu na Olimpicu. Dvostruki strijelac bio je upravo Culio. Već tada počeli su ga porediti sa Munteanuom, najboljim igračem CFR Cluja svih vremena.

U to vrijeme počeli su razmišljati da mu daju rumunsko državljanstvo. Zanimljivo da je ovaj nogometaš u svojom domovini Argentini radio kao zidar. I to šest godina. No, on je samo jedan u nizu stranih nogometaša koji nose dres ovog kluba.

Stadion Cluja
Stadion Cluja

Protivnik bordo tima osnovan je 1907. godine. Zanimljivo da im je ovo tek 15 sezona u elitnom rumunskom razredu. Nose bordo dresove kao i naš predstavnik. Naslov prvaka prvi put su osvojili u sezoni 2007/08. kada su poslije sedamnaest godina prekinuli dominaciji klubova iz prijestolnice Rumunije, Bukurešta (Steaue, Rapida i Dinama).

Na kraju su imali bod više od Steaue, a samo nekoliko dana poslije osvojili su i nacionalni kup. Ta sezona ostala je upisana je zlatnim slovima u historiji kluba. Posljednju takmičarsku sezonu završili su na četvrtom mjestu u prvenstvu i osvojili kup.

Nedavno su u superkupu su savladali aktuelnog prvaka Unireu nakon jedanesteraca. Istog suparnika porazili su rezultatom 2-0 u prvom kolu ove sezone.

Agresijom lome suparnika

Najopasniji igrači pored pomenutog Argentinca su Y. Cone, Perleta, Duberbiera i Dani. Igraju ofanzivan nogomet, napadaju tokom cijelog meča. Agresijom lome protivnika, a često im poentiraju i igrači iz veznog reda.

Strateg kluba je Portugalac Antonio Conceicao. Na klupi je naslijedio Italijana (iz Udina) Maurizia Trombetta koji ih je vodio u klupskoj eliti. Bili su u grupi sa Romom, Chelseaom i Bordeauxom. Na kraju su bili posljednji na tabeli sa četiri boda. Pored senzacije u Rimu i trijumfa nad Vučicom odigrali su kod kuće neriješeno sa londonskim plavcima. Postigli su ukupno pet golova (dva Culio, dva Y. Kone i jedan Dani). Kapiten tima je Cadu.

Kako bi prikupili što više informacija kontaktirali smo bivšeg reprezentativnog golmana, Adnana Gušu koji je pet godina proveo u Rumuniji. Za naš portal je rekao:

"Tim sa Koševa izvukao je izuzetno jakog suparnika. Iskreno i realno, mislim da nemaju previše šansi. Cluj je apsolutni favorit u obje utakmice. Kao što je poznato prošle godine su igrali u Ligi prvaka. Za njih je karakteristično da konstantno napadaju, bukvalno svih 90. minuta. U ekipi imaju dosta stranaca. Posebno su opasni preko bokova. Stadion im prima oko 25 hiljada gledalaca, a nema atletske staze. Jako je neugodno igrati. Čim su saznali suparnika iz Rumunije me čitav dan zovu i raspituju se o Sarajevu“.

Iako sve nabrojano Rumune stavlja u apsolutnu ulogu favorita vjerujemo da će strateg Sarajeva, Mehmed Janjoš dobro pripremiti ekipu za prvi meč koji se igra 20. avgusta na Koševu. Veliki hendikep za bordo tim biće neigranje Ajdina Maksumića koji je protiv Helsingborga dobio drugi žuti karton i preskače dvoboj na najvećem bh. stadionu.

Treba napomenuti da ovo neće biti prvi sudar Sarajeva sa rumunskim ekipama. Naime, u sezoni 1982/83. tim sa Koševa je odmjerio snage sa Kornuvulom. U gostima su odigrali 4-4, a kući su predvođeni sjajnim Pašićem slavili 4-0. Prije tri godine sastali su se i sa Rapidom iz Bukurešta. U to vrijeme na klupi bordo tima sjedio je Husref Musemić. Pobjeda u glavnom gradu BiH od 1-0 nije bila dovoljna, jer je Rapid u uzvratu slavio 2-0.