Nogomet
7

Članovi komisije za izbor selektora danas razgovaraju sa Farukom Hadžibegićem

Piše: Edin Isanović
Platini i Hadžibegić
Platini i Hadžibegić
Članovi komisije NSBiH za izbor selektora nogometne reprezentacije BiH danas će u Sarajevu razgovarati sa jednim od kandidata Farukom Hadžibegićem.

Hadžibegić spada u uži krug favorita za imenovanje šefa državnog tima.

Nekadašnji nogometaš Bordo tima već je bio selektor BiH 1999. godine. Bh. nacionalni tim vodio je u sedam utakmica. Inače, Hadžibegić je imao sjajnu nogometnu karijeru. Počeo ju je graditi u FK Sarajevo, a kasnije je sa dosta uspjeha igrao za španski Betis i Sochaux.

Bio je kapiten izuzetno kvalitetne jugoslavenske nogometne reprezentacije. Sa trenerske klupe vodio je Sochaux, bh. reprezentaciju, Betis, Troyes, Gaziantepspor, Diyarbakrspor, Denzylispor, Chamois, Dijon, Bastiju i Arles - Avignon. Bio je i direktor Betisa.

Ono što mu se ne može osporiti jeste činjenica da je uvijek bio uz državni tim. I u trenucima kada se stvarala reprezentacija i u momentima kada je Savez suspendovan 2011. godine. Svojim utjecajem i autoritetom u UEFA-i pomogao je u skidanju suspenzije, a posljednjih nekoliko godina pomaže rad Saveza. Ima dovoljno čvrste reference da bi ponovo bio selektor i dobro poznaje stanje bh. nogometa.

Hadžibegić će danas komisiji, koju čine Elvedin Begić, Darko Ljubojević, Ivan Beus, Denijal Pirić i Sead Kajtaz, ponuditi viziju rješenja novonastale situacije.
Podsjetimo, bh. reprezentacija je u kvalifikacijama za Euro 2016 osvojila samo dva od mogućih 12 bodova, što je rezultiralo smjenom Safeta Sušića. Novi selektor bit će imenovan 11. decembra na sjednici Izvršnog odbora NSBiH.