Nogomet
47

Šta kaže statut: Ostaje li NSBiH i bez predsjednika?

Klix.ba
Dino Begić nakon pobjede u Litvaniji (Foto: Klix.ba)
Dino Begić nakon pobjede u Litvaniji (Foto: Klix.ba)
Federalna uprava policije podnijela je Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu izvještaj o počinjenom krivičnom djelu protiv Ivana Veličana, direktora Međunarodnog aerodroma Sarajevo, Bakira Karahasanovića, bivšeg direktora aerodroma, te Elvedina Begića, aktuelnog pomoćnika direktora sarajevskog aerodroma i predsjednika Nogometnog saveza BiH (NSBiH).

Sva trojica su osumnjičena za zloupotrebu položaja i ovlaštenja, sklapanje štetnog ugovora, te nesavjestan rad u službi, čime su Međunarodnom aerodromu Sarajevo nanijeli štetu od 1,7 miliona maraka.

Vijest je prostrujala BiH, a kako saznaje NAP, Nogometni savez bi tako nakon selektora Safeta Sušića mogao ostati i bez predsjednika Saveza, jer po statutu Izvršni odbor može zatražiti njegovu suspenziju.

"Izvršni odbor može razrješenje pojedinca ili tijela staviti na dnevni red Generalne skupštine. Izvršni odbor može privremeno razriješti pojedinca ili tijelo, što odmah stupa na snagu, ako je takvo lice počinilo teško kršenje Statuta, propisa ili odluka donesenih na osnovu Statuta, ili izvršilo teško krivično djelo. Član Izvršnog odbora može podnijeti projedlog da se takav zahtjev za razrješenje stavi na dnevni redi Izvršnog odbora ili Generalne skupštine", stoji u Statuu Nogometnog saveza BiH.

Izvršni odbor NSBiH kao što je poznato zasjeda sutra, a neki članovi IO bili su šokirani ovim saznanjem o podignutoj krivičnoj prijavi protiv Begića.

Tako da će sutra osim izvještaja Safeta Sušića i priče o novom selektoru biti moguće da se počne pričati i o predsjedniku Begiću.