Velika utakmica u Manchesteru
243

FOTO+VIDEO / City stigao 0:2, a Van Persie pogodio za pobjedu Uniteda

Piše: N. Jamaković
Rooney je bio dvostruki strijelac (Foto: AFP)
Sjajnu utakmicu odigrali su Manchester City i Manchester United na Etihadu u okviru 16. kola Premiershipa. United je nanio prvi poraz Cityju i pobijedio 3:2.

Nakon što je Balotelli u otvaranju utakmice propustio dvije izgledne prilike za City, Wayne Rooney je doveo United u vodstvo u 16. minuti, a isti igrač je u 29. minuti udvostručio prednost. Već nakon prvog gola United je konce igre uzeo u svoje ruke. Roberto Mancini je u 21. minuti bio prisiljen mijenjati, umjesto povrijeđenog Kompanyja u igru je ušao Kolo Toure. Jedini strijelac u prvom dijelu igre bio je Rooney, te je United na odmor otišao s prednošću 2:0.

Nezadovoljan igrom Marija Balotellija, Mancini je u 52. minuti umjesto njega u igru uveo Teveza. U 59. minuti, nakon što je Van Persie pogodio stativu, Ashley Young trese mrežu, ali je Unitedu gol poništen zbog ofsajda. Samo minut kasnije Yaya Toure smanjuje rezultat na 1:2 i vraća City u igru. Asistirao je Tevez koji je nakon ulaska u 52. minuti unio dosta živosti u igru Cityja.

Nakon gola Yaya Tourea City je krenuo po izjednačenje, a veliku šansu u 79. miunti imao je Silva koji je pogodio prečku. Naš reprezentativac Edin Džeko u igru je ušao u 84. minuti umjesto Yaye Tourea. Dvije minute kasnije, City dolazi do izjednačenja, Zabaleta je nakon kornera pogodio za 2:2.

Ipak, u 92. minuti Van Persie iz slobodnog udarca fenomenalno pogađa za 2:3 i pobjedu Uniteda. Ovim je City pretrpio prvi poraz u sezoni, i sada imaju šest bodova zaostatka za prvoplasiranim Unitedom (39:33).

Na utakmici je zabilježen i incident, budući da je neko od navijača pogodio Rija Ferdinanda kovanicom u glavu nakon što je Van Persie pogodio za pobjedu Uniteda.