Nogomet
1

City predstavio Guardiolu: Treneri kao Mourinho pomogli su mi da napredujem

Klix.ba
Foto: Manchester City
Foto: Manchester City
Pep Guardiola (45) je održao prvu press konferenciju kao trener Manchester Cityja.

Sjajni španski trener protekle nedjelje se družio s navijačima kluba i dao je intervju za klupsku televiziju, a danas je predstavljen i medijima na zvaničnoj press konferenciji.

Guardiola u Cityju: Govore da se ovdje ne može igrati kao s Barcom i Bayernom, vidjet ćemo

"Ovdje sam stigao prošle sedmice i još uvijek se međusobno upoznajemo i pokušavamo raditi najbolje što možemo. Posebno pokušavamo usrećiti igrače i navijače te ih učiniti ponosnima zbog onoga što gledaju. Navijači su inteligentni i oni primijete da li su igrači posvećeni onome što rade", kazao je Guardiola.

Manchester City je treći klub u kojem će Guardiola raditi kao trener. Prethodno je trenirao Barcelonu od ljeta 2008. godine do ljeta 2012. godine. Potom je preuzeo Bayern Minhen na ljeto 2013. godine i napustio ga na kraju prošle sezone. U trenerskoj karijeri osvojio je 21 trofej, ali smatra da se i ovdje treba dokazati, jer želi pokazati da njegov stil može uspjeti i u Premiershipu.

"Razlog zbog kojeg sam ovdje je da to dokažem. U Barceloni sam imao apsolutno sve, imao sam najboljeg igrača svih vremena. Bayern je imao mnogo stvari za uspjeh. Sada sam ovdje i osjećam da je ovo pravi momenat da radim ovdje", rekao je Pep.

Govoreći o medijima u Engleskoj, Guadiola je rekao da ih se boji.

"Uvijek sam nervozan i bojim se svih vas. Zato malo držim distancu. Mi ćemo pokušati da damo sve najbolje od sebe, ali znam da nam vi nećete pomoći kada budemo loši. Zbog toga, bolje da smo na distanci", riječi su novog trenera Cityja.

O Yayi Toureu i Vincentu Kompanyju.

"Yayu znam dugo. Odradio je dobar posao u Barceloni i ovdje također. On je veliki talent. Svi igrači mogu računati na mene i vidjet ćemo šta će se desiti, ne samo sa Yayom, nego i sa ostalim. Za Vincenta je moj san da on bude spreman. Vi u Engleskoj znate njegove kvalitete bolje od mene", smatra Guardiola.

O Joseu Mourinhu.

"On je rekao pravu stvar na svojoj press konferenciji. Ne radi se o borbi između nas dvojice, nego o tome da se mi fokusiramo na sebe, a znamo da je ovdje teško pobijediti. Igrao sam mnogo puta protiv njega, kao i protiv drugih velikih trenera kao što je Jurgen Klopp. Svi oni su mi pomogli da budem bolji. Jose je jedan od onih koji su mi pomogli da napredujem kao trener", odgovorio je Pep.

O engleskom fudbalu.

"U Ligi prvaka sam kao trener Barcelone i Bayerna igrao protiv engleskih klubova mnogo puta i svaki put smo mislili: 'Wow. To je lijepo'. Nikada nisam igrao na Boxing Dayu. Nikada nisam bio ovdje kada je hladno i ledeno i kada teren nije dobar. Ljudi govore da Pep igra samo u dobrim uslovima. To je cilj za mene i lična ambicija da se dokažem ovdje", poručio je Guardiola.