"Građani" u finalu FA Cupa
0

VIDEO / City na Wembleyju bolji od Uniteda

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Danas su na stadionu Wembley rivali iz Manchestera, City i United, odigrali polufinalnu utakmicu FA Cupa. Uspješniji su bili "građani", koji su slavili golom Yaye Tourea, te se plasirali u finale ovog takmičenja. Bh. reprezentativac Edin Džeko nije ulazio u igru.

Dva rivala su od prve minute prikazali dobru i dopadljivu igru iz koje je stvoreno mnoštvo prilika. Prvu je imao Unitedov Dimitar Berbatov, ali je bio neprecizan, baš kao i Michael Carrick nekoliko minuta poslije. Ekipa Alexa Fergusona je na otvaranju susreta imala više od igre. Pokušaji Johna O'Sheae i Nemanje Vidića su također bili neprecizni. Kako je utakmica odmicala, City se oslobađao pritiska. Van der Sarru su opasno zaprijetili Mario Balotelli, Gareth Barry, Vincent Kompany i Joleon Lescott, no promjene rezultata nije bilo.

Početak drugog dijela je donio izglednu priliku za City. Kolarov je odlično prošao po lijevom krilu i uputio loptu na prvu stativu, ali Balotelli nije pogodio mrežu Van der Sarra. Ekipa Roberta Mancinija je bolje otvorila drugo poluvrijeme. Grešku Carricka je iskoristio Yaya Toure u 52. minuti. Najbliži izjednačenju rezultata je bio Nani koji je u 60. minuti pogodio prečku. Posao Cityju je uveliko olakšan u 72. minuti kada je Paul Scholes dobio crveni karton. Mogao je City i ubjedljivije savladati United, ali igrači Roberta Mancinija nisu iskoristili izgledne šanse. Ipak, pobjeda od 1:0 je dovoljna za finale FA Cupa.

Finale je na rasporedu 14. maja, a City će protivnika saznati nakon utakmice između Boltona i Stokea.

Polufinale FA Cupa, Manchester City 1:0 Manchester United, (Yaya Toure, 52.)