Nogomet
2

Ćiro za Klix: Noge su me zaboljele koliko sam skakao nakon gola

Piše: Edin Isanović
Miroslav Blažević (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Miroslav Blažević (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Bivši selektor nogometne reprezentacije BiH Miroslav Ćiro Blažević započeo je 2008. godine stvaranje tima koji je u utorak naveče osigurao plasman u Brazil.

On je Zmajeve odveo u baraž, da bi njegov nasljednik Safet Sušić isto to uradio u svom prvom mandatu. Ipak, popularni Pape u drugom kvalifikacionom ciklusu trasirao je put za Brazil. Ćiro kaže kako je gledao utakmicu, radovao se i uživao u pobjedi BiH.

"Nije moglo ništa ljepše da nam se dogodi. Ne mogu vam opisati koliko sam bio sretan kada je Ibišević postigao pogodak. Tada mi se učinilo da nema više nikakve, niti teoretske, niti praktične šanse da ne odemo na veliko takmičenje. Ovo je jedan historijski podvig. Bio sam selektor te reprezentacije i uvijek sa emocijama gledam utakmice BiH“, kaže za Klix.ba Blažević.

Od imenovanja Sušića na mjesto selektora, "trener svih trenera" naglašavao je kako je to pravi potez NSBiH.

"Safet je sa velikim koncentratom talenta koje ima bh. ekipa ostvario cilj. Pape je dokazao zašto sam vjerovao u njega. On se afirmirao uz reprezentaciju. Vidjet ćete kakve će ponude dobiti u budućnosti. I zapamtite šta vam Ćiro kaže - BiH će igrati zapaženu ulogu na najvećoj svjetskoj smotri nogometa" kazao je.

Osvurnuo se na samu utakmicu, u kojoj su naši reprezentativci imali dosta problema da probiju bunker Litvanaca:

"Mi smo zaslužili da idemo na Mundijal. Ovakav ishod je pravičan, sve drugo bilo bi nepošteno. Vjerovao sam da ćemo pobijediti".

Potom je opisao kako je doživio 68. minutu utakmice kada je Vedad Ibišević matirao Arlauskisa.

"Skočio sam, noge su me zaboljele i počeo sam jaukati. Nemam onaj doskok kao nekada. Iskreno, bio sam sretan kao dijete. Znao sam koliko je taj pogodak značio svima u BiH", istakao je Ćiro.

Na kraju je kratko prokomentarisao dešavanja u hrvatskoj nogometnoj vrsti. Odlazak Igora Štimca sa pozicije selektora i dolazak Nike Kovača.

"Mamić mijenja ljude kao na traci. Potrošio je Štimca. I velikog sportistu Kovača će potrošiti", zaključio je Blažević.