Nogomet
17

Ćiro Blažević: Niko nema pravo da sumnja u odabir Safeta Sušića

Piše: D. Brkić
Teret koji nosi sa Slobodom ga motiviše
Teret koji nosi sa Slobodom ga motiviše
Miroslav Ćiro Blažević je po ocjeni mnogobrojnih sportskih analitičara udario temelje reprezentacije koju je Safet Sušić odveo do historijskog plasmana na Mundijal u Brazilu. "Trener svih trenera" je prije 16 godina bio sudionik Mundijala u Francuskoj, gdje je s reprezentacijom Hrvatske osvojio bronzanu medalju, a sebi osigurao besmrtnost s "trofejom" najboljeg trenera svijeta 1998. godine.

Neposredno nakon što je aktuelni selektor reprezentacije Bosne i Hercegovine Safet Sušić objavio spisak od 24 igrača koji će braniti naše nacionalne boje u Brazilu kontaktirali smo Blaževića koji je, žargonski rečeno, na prvu loptu izjavio:

"Niko nema pravo da sumnja u odabir Safeta Sušića. On je imao najbolji uvid u formu, u mogućnosti pozvanih igrača, naposljetku radio je i pratio ih izvjestan period. Smatram kako je u ovom trenutku odabrao najbolje i da je spisak očekivan".

Na pitanje kako komentariše činjenicu da iz Premijer lige BiH nema niti jednog pozvanog igrača, odgovorio je: "Neće ih ni biti dok se ne popravi ekonomska situacija. Naši talenti odlaze nemilice, kupuju ih preko noći. Nema sumnje kako smo talentirana nacija, ali ovo je naša realnost. Mnogo stvari se mora posložiti kako bi igrač iz domaće lige bio konkurentan u reprezentaciji".

Na Sušićevom spisku su samo dva klasična napadača, a Blažević ističe da nam više nije ni potrebno.

"Pa, zar nam treba više pored Edina Džeke i Vedada Ibiševića? To je naša snaga, naš ubojit tandem. U svijetu modernog nogometa napadači su i igrači iz sredine terena. No, ponavljam kako imamo svjetske napadače, a ako Edin Džeko ovako nastavi mogao bi biti i najbolji strijelac Svjetskog prvenstva".

Nekolicina pozvanih bila je i na Ćirinim spiskovima. Sugerisao im je da iskoriste svoju šansu, i poručio: "Ako budu pravi mogu svašta napraviti".