Pred dvoboj sa Irancima
0

Ćiro Blažević: Ibišević i Džeko su naša prevaga

Razgovarao: Edin Isanović
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
'Ako bude više od pet hiljada gledalaca na stadionu, biću prezadovoljan. Publika iz glavnog grada BiH je specifičan fenomen.'

Pred prijateljski dvoboj sa Irancima šef državne nogometne selekcije izgledao je dosta zabrinuto. Kako sam ističe bitno je pobijediti kako bi se zadržalo samopouzdanje pred ključne utakmice u nastavku kvalifikacija za odlazak na Svjetsko prvenstvo.

"Važna je ova utakmica, sportski i rezultatski, da vidimo gdje smo, kako stojimo. Biće to pravi test. Iran ima izuzetno kvalitetnu reprezentaciju. Ipak, i pored velikog respekta sa kojima dočekujemo goste ja sam optimista. Žarko želim pobjedom završiti posljednji ispit pred nastavak kvalifikacija. Svaki trijumf donosi samopouzdanje koji nam je itekako potreban pred dvoboj sa opasnim Armencima", kaže za naš portal selektor Blažević.

Često podvlačite da nam reprezentacija Armenije može napraviti probleme. Na čemu temeljite tu spoznaju?

Gledao sam utakmicu Dinama i armenskog Pyunika, ekipe u kojoj igra osam reprezentativaca. Nisam nimalo zadovoljan sa onim što sam vidio. Naročito kvalitetne partije pružaju na svom travnjaku, a mi njima idemo na noge.

Ipak, Zagrepčani su ih eliminisali?

Da, ali uz dosta muke i napora. U prvoj utakmicu nisu im mogli ništa, završeno je 0-0. Ponovo apostrofiram, biće teško.

Vratimo se dvoboju sa Iranom. U udarnoj postavi biće nekoliko promjena. Ko će zamijeniti Misimovića i Berberovića?

Za sjajnog igrača Wolfsburga već sam pronašao alternativu. Šansu će dobiti Miralem Pjanić. S druge strane još uvijek se nisam odlučio koga bih mogao ubaciti umjesto Berberovića. U glavi imam nekoliko solucija pa ću još razmisliti. Poznato je da imamo mnogo problema u posljednjoj liniji, pa svaki izostanak donosi brige. No, smisliću nešto.

Atmosfera u ekipi je izuzetna?

Apsolutno. Mi imamo pozitivnu klimu u svlačionici, bilo da se radi o prijateljskoj ili kvalifikacionoj utakmici.

Ibišević je ponovo unutra?

To me posebno veseli. Velika blagodat za svakoga trenera je da na raspolaganju ima takvog dragulja. Imamo sjajan napadački tandem Ibišević – Džeko. Mislim da će njih dvojica biti velika prevaga u našu korist i da ćemo na kraju slaviti.

Očekujete li više gledalaca u odnosu na posljednju utakmicu u Sarajevu kada ste odmjerili snage sa selekcijom novinara?

Ne očekujem. Ako bude više od pet hiljada gledalaca na stadionu, biću prezadovoljan. Publika iz glavnog grada BiH je specifičan fenomen.