Problemi u kineskoj ligi
0

Ćiri Blaževiću ugrožen posao

Totalsport
Miroslav Blažević
Miroslav Blažević
Postoji realna opasnost da kinesko nogometno prvenstvo, koje bi prema planu trebalo početi 27. ovog mjeseca, jednostavno bude otkazano.

Takvu je mogućnost, zaokupljen skandalom oko namještanja utakmica koji potresa nogomet u najmnogoljudnijoj zemlji svijeta, najavio predsjednik Kineskoga nogometnog saveza Wei Dei u razgovoru za tamošnji Beijing Daily.

"Ne možemo štititi ljude koji su se ogriješili o pravila i zakone samo zato da bi krenulo ligaško takmičenje. Budemo li morali zabraniti takmičenje pojedinim klubovima, liga se možda neće uopće igrati. Želimo li očistiti kineski nogomet od korupcije, moramo zarezati duboko u kancerogeno tkivo", patološkom se terminologijom slikovito pokušao izraziti predsjednik.

Od 21. novembra prošle godine kineski su organi reda uhapsili ili na obavijesne razgovore priveli više od stotinu osumnjičenika za namještanje nogometnih utakmica. Među uhapšenima je i Deijev prethodnik na mjestu predsjednika Nan Yong.

Sportsko je klađenje u Kini zakonom zabranjeno.

U kineskim klubovima nedavno su angažovana dva hrvatska trenera: Miroslav "Ćiro" Blažević (Shanghai Shenhua) i Branko Ivanković (Shandong Luneng Taishan). Ćiri pomaže asistent Dražen Besek.