Izgubili 3-2
0

Čileanski rudari odigrali utakmicu protiv spasilaca i predsjednika

Totalsport
Foto: AP
Foto: AP
Iako su prošle tek oko dvije sedmice otkako su 33 čileanskih rudara oslobođeni iz rudnika San Jose u blizini grada Copiapa, svi su se oporavili od pretrpljenog šoka i u ponedjeljak su bili na prijemu u predsjedničkoj palači u Santiagu.

Čileanski predsjednik Sebastian Pinera toplo je dočekao spašene rudare, a potom je navukao kopačke i kao kapiten predvodio tim spasilaca u nogometrnom egzibicijskom susretu protiv rudara.

Igralo se 16 protiv 16 u susretu koji je trajao 40 minuta, a lokalni mediji javljaju da su uprkos 2-0 ranom vodstvu rudara čija je ekipa igrala pod imenom "Esperanza" (nada na španskom, op.a.), slavili spasioci 3-2.

Nakon susreta predsjednik Pinera otkrio je da se kladio s kapitenom tima rudara Franklinom Lobosom, inače bivšim nogometašem koji je skupio nekoliko reprezentativnih nastupa tokom osamdesetih godina prošlog stoljeća.

"Pobjednici susreta vratit će se u predsjedničku palaču, a poraženi će ponovo natrag u rudnik. To je oklada koju sam sklopio s Franklinom Lobodom. Tada ćemo ih ponovo spasiti", šalio se Pinera.

Podsjećamo, čileanski rudari proveli su nakon urušavanja rudnika 70 dana pod zemljinom površinom prije nego li su ih spasioci uspjeli izvući na površinu.