Grupa H
0

Čileanci se žele predstaviti kao najugodnije iznenađenje

Totalsport
Foto: AP
Foto: AP
Nogometaši Čilea i Hondurasa u Nelspruitu će odigrati prvu utakmicu grupe H Svjetskog prvenstva.

Od uloge favorita Južnoamerikanci, koje s klupe vodi argentinski trener Marcelo Bielsa (55), ne bježe. Potvrdio je to Clauido Bravo, golman, ujedno i kapiten Čileanaca: "Zašto ne bismo ciljali na polufinale Svjetskog prvenstva? Naša je ekipa sposobna ostvariti veliki rezultat, ali mi smo također svjesni da se ne smijemo zanositi. Zato se u ovom trenutku koncentriramo na dvoboj protiv Hondurašana kao na najbitniju našu utakmicu u Južnoj Africi."

Čileanci su na glasu kao ekipa koja je u južnoafričkim kvalifikacijama igrala najljepši nogomet, bolji od Brazilaca i Argentinaca. Zauzeli su na tabeli drugo mjesto, sa samo bodom zaostatka za prvoplasiranim Brazilom (34-33).

Bielsa je preporodio i pomladio nacionalni tim promijenivši pritom u velikoj mjeri pristup nogometaša, koji su umjesto sklonosti odbrambenom nogometu, poput Paragvajaca ili Urugvajaca, počeli prvenstveno razmišljati konstruktivnije.

Bielsa je složio svoje igrače u sistem 3-3-1-3, s ambicijom da što više vremena provode u suparničkoj polovini terena. U Južnoj Americi to im je polazilo za nogom, valja očekivati da će im i u Južnoj Africi.

Zanimljivosti

• Posljednji put Čileanci su na Svjetskom prvenstvu nastupili 1998. godine u Francuskoj, gdje su se dokopali osmine finala trima neodlučenim ishodima u grupi. Čileanski nogometaši inače su posljednji put na Svjetskom prvenstvu pobijedili prije 48 godina. Na Mundijalu 1962. godine, koji su organizirali sami, pobijedili su Jugoslaviju u borbi za treće mjesto 1-0 autogolom Vlatka Markovića, današnjeg predsjednika HNS-a. Od te utakmice nanizali su čak 13 utakmica bez ijedne pobjede, što je treći najlošiji niz kad su sudionici Svjetskog prvenstva u pitanju.

• Selektor Čileanaca Marcelo Bielsa o Mundijalu je mogao puno naučiti iz vlastitih pogrešaka. Prije osam je godina Argentince doveo do SP-a u Japanu i Koreji također fantastičnim igrama u kvalifikacijama, da bi Argentinci okončali nastup u "grupi smrti" pobijedivši tek Nigeriju u otvarajućoj utakmici 1-0 golom Gabriela Batistute. Očajno loše "gauče" pobijedili su nakon toga Englezi (1-0), dok su ih Šveđani uspjeli zadržati na remiju (1-1) probivši se ispred njih u osminu finala. Bielsa nije odmah dobio otkaz, već je dvije godine kasnije, nakon osvojenog zlata na Olimpijskim igrama u Ateni, ostavku podnio sam.

• Nogometaši Hondurasa tek su drugi put na Svjetskom prvenstvu za razliku od Čileanaca, koji su ostvarili šest nastupa na Mundijalima. Jedini su put Srednjeamerikanci nastupili u Španiji 1982. godine. Ispali su nakon takmičenja u grupi, iako su izgubili samo treći dvoboj, protiv Jugoslavije 1-0, u kojem su bili bolja ekipa. Remizirali su prije toga s domaćinima Špancima i Sjevernim Ircima.

Forma

Honduras:

PORAZ 3-0 Rumunija (5. juna, prijateljska) REMI 0-0 Azerbejdžan (2. juna, prijateljska) REMI 2-2 Bjelorusija (27. maja, prijateljska)

PORAZ 1-0 Honduras (21. aprila, prijateljska) PORAZ 2-0 Turska (3. marta, prijateljska)

Čile:

POBJEDA 3-0 Izrael (30. maja, prijateljska) POBJEDA  1-0 Sjeverna Irska (30. maja prijateljska) POBJEDA  3-0 Zambija (26. maja, prijateljska) PORAZ 1-0 Meksiko (16. maja, prijateljska) POBJEDA  2-0 Trinidad i Tobago (5. maja, prijateljska) 

Vjerovatni sastavi

Honduras (4-4-2): Valladares, Sabillon, Chavez, Figueroa, Izaguirre; Turcios, Palacios, Guevara, Julio Leon; Pavon, Suazo

Čile (3-3-1-3): Bravo, Vidal, Jara, Ponce; Millar, Carmona, Medel; Mati Fernandez; Beausejour, Paredes, Sanchez

Izostanci

Honduras: U utorak su Hondurašani u Južnoj Africi ostali bez svog iskusnog veznjaka Julija Cesara de Leona, koji je u karijeri skupio 77 nastupa za reprezentaciju. Povrijedio je mišić u desnoj nozi. Upitni su i dalje nastupi dvojice glavnih igrača, veznjaka Wilsona Palaciosa i napadača Humberta Suaza, koji su se povrijedili prilikom prijateljskog dvoboja protiv Rumunije. Obojica bi ipak trebali stisnuti zube i zaigrati od prve minute.

Čile: Najbolji strijelac čileanske ekipe, napadač španske Zaragoze Humberto Suazo, neće početi utakmicu zbog problema s lijevim bedrenim mišićem.