Nogomet
0

Ciao Italija, Paragvaj i Slovačka idu dalje

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Slovačka je, u okviru trećeg kola grupe F Svjetskog prvenstva, na stadionu u Johannesburgu savladala reprezentaciju Italije rezultatom 3:2, čime je sebi obezbijedila prolaz dalje, dok je Paragvaj u susretu protiv Novog Zelanda, na stadionu u Polokwaneu, osvojio bod odigravši 0:0 za prvo mjesto i potvrdu prolaska u knockout fazu takmičenja.

Aktuelni svjetski prvaci ubjedljivim porazom oprostili su se od nastavka takmičenja u Južnoafričkoj Republici, što je prvi put od 1974. godine da napuste Mundijal nakon grupne faze.

Slovaci su uspjeli savladati očajne Italijane i ostvariti historijski pobjedu za prolaz u osminu finala Svjetskog prvenstva.

Prvi pogodak na utakmici postigao je Robert Vittek u 25. minuti susreta, nakon dodavanja Mareka Hamšika.

Do povećanja vodstva Slovaci su došli u 73. minuti ponovo preko Vitteka, koji se opet najbolje snalazi ispred italijanskog gola i postiže gol.

Devet minuta nakon toga Di Natale vraća nadu Italijanima. Nakon odličnog duplog pasa sa Iaquintom Quagliarella je dobro šutirao, Muscha je odbranio, ali Di Natale dobro pratio akciju i loptu pospremio za 2:1.

Italijani su osluškivali rezultat susreta Paragvaj i Novi Zeland, nadajući se da će postići još jedan gol, koji bi ih odveo u osminu finala. Međutim, u 89. minuti Kopunek je iskoristio smušenost italijanske odbrane za velikih 3:1.

Quagliarella je u sudijskoj nadoknadi postigao najljepši gol prvenstva za ublažavanje poraza. Na samom kraju utakmice Pepe je promašio zicer, nakon čega je sudija svirao kraj.

Paragvaj i Novi Zeland odigrali su miroljubivih 0:0 učinivši veliku uslugu igračima Slovačke, kojima je taj rezultat omogućio nastavak takmičenja.

Tabela:

  1. Paragvaj 3 1 2 0 3:1 5
  2. Slovačka 3 1 1 1 4:5 4
  3. Novi Zeland 3 0 3 0 2:2 3
  4. Italija 3 0 2 1 4:5 2