Nogomet
0

Chelsea se želi osvetiti Barceloni za eliminaciju iz 2009. godine

Klix.ba
Foto: Arhiv/AFP
Foto: Arhiv/AFP
Chelsea se u ovogodišnjem polufinalu Lige prvaka želi osvetiti ekipi Barcelone za poraz u istoj fazi ovog takmičenja 2009. godine. Prva utakmica se igra u srijedu navečer na Stamford Bridgeu u Londonu.

Barcelona traži svoje peto uzastopno polufinale Lige prvaka, a osim toga, Katalonci bi mogli postati prva ekipa nakon Milana 1990. godine, koja je odbranila titulu evropskog šampiona. S druge strane, Chelsea i dalje sanja ovaj trofej i igrat će svoje šesto polufinale u posljednjih devet godina.

Prema mišljenju mnogih Barcelona je favorit, ali Chelsea ima stopostotni učinak na domaćem terenu i nije poražen u posljednjih pet susreta s katalonskom ekipom.

U međusobnim duelima u Ligi prvaka obje ekipe imaju po tri pobjede, a četiri susreta su završena bez golova. Posljednji susret su Chelsea i Barcelona odigrali 6. maja 2009. godine. Nakon prve utakmice, koja je završila 0:0, u uzvratu na Stamford Bridgeu je Essien doveo Plavce u vodstvo, potom je Abidal dobio crveni karton, ali je Barca ipak prošla u finale zahvaljujući golu Inieste u finišu susreta.

Chelsea je u odličnoj formi u Ligi prvaka ove sezone. Ekipa iz Londona je zabilježila pet pobjeda u nizu i pritom postigla 16, a primila samo dva pogotka. No, najteži test je upravo Barcelona, koja je u četvrtfinalu eliminisala Milan.

Bolji iz dva susreta Chelseaja i Barcelone će u finalu igrati protiv pobjednika duela Bayern - Real Madrid.