Utakmica odluke
0

Chelsea s golom prednosti stiže u pakao Camp Noua

Klix.ba
Foto: Arhiv/AFP
Foto: Arhiv/AFP
Večeras je na rasporedu druga polufinalna utakmica Lige prvaka između Barcelone i Chelseaja, koja se igra na stadionu Camp Nou. U prvom susretu je ekipa iz Londona pobijedila Katalonce rezultatom 1:0 na domaćem terenu golom Didiera Drogbe.

Aktuelni evropski prvak Barcelona će učiniti sve kako bi nadjačala Chelsea i plasirala se u finale, a potom i po drugi put u nizu osvojila trofej namijenjen najboljoj evropskoj ekipi. Plavci u Barcelonu štižu sa jednim golom prednosti, koji je na Stamford Bridgeu u finišu prvog poluvremena utakmice postigao Drogba.

Za Barcelonu je ovo peto uzastopno polufinale, a Katalonci žele postati prvi tim poslije Milana 1990. godine koji je uspio odbraniti titulu prvaka Evrope. Barcelona je eliminisala Chelsea u istoj fazi ovog takmičenja 2009. godine te je i dalje u potrazi za prvim naslovom prvaka Starog kontinenta. Plavci igraju svoje šesto polufinale u posljednjih devet godina.

U UEFA-inom takmičenju su se ove dvije ekipe susrele 11 puta, Chelsea ima četiri, a Barcelona tri pobjede, dok je neriješeno bilo četiri puta. U posljednjem polufinalnom susretu u sezoni 2008/09., nakon prve utakmice završene bez golova, Michael Essien je pogodio u uzvratu, a Barca je ostala bez Abidala koji je dobio crveni karton. No, Andres Iniesta je u nadoknadi utakmice postigao pogodak i odveo Barcu u finale.

Katalonci su neporaženi u 15 posljednjih evropskih utakmica na domaćem terenu. Taj niz traje od oktobra 2009. godine, a zablježili su 13 pobjeda i dva neriješena rezultata. Na stadionu Camp Nou su ove sezone u pet susreta postigli 18 golova. Njihovi navijači očekuju pobjedu nad Chelseajem, plasman u finale i osvajanje trofeja, posebno nakon El Clasica u kojem je slavio ljuti rival Real Madrid i stekao prednost od nedostižnih sedam bodova.

S druge strane, ekipa iz Londona ima prednost od jednog gola i mnogo samopouzdanja, tako da se očekuje neizvjesna utakmica i žestoka borba do konačnog sudijskog zvižduka.