Nogomet
28

Chelsea može zaboraviti i na FA Cup: Magija Lukakua protiv bivšeg kluba

Piše: O. T.
Foto: AFP
Foto: AFP
Chelsea je ispao i iz FA Cupa, posljednjeg takmičenja u kojem je mogao dodirnuti trofej. Sezonu za zaborav zapečatio je bivši igrač Plavaca Romelu Lukaku koji je sa dva gola donio pobjedu Evertonu u četvrtfinalu FA Cupa. Karamele su slavile sa 2:0.

Nekoć im je presudio Zlatan Ibrahimović u Ligi prvaka. Ovaj put, presudio je "odbačeni" napadač sa Stamford Bridgea, onaj koji nije imao mjesta kod Josea Mourinha. U meču koji nije donosio mnogo uzbuđenja nastao je show pred sami kraj.

Romelu Lukaku je u 77. minuti uzeo loptu na nekih 35 metara od gola Chelseaja, promiješao Azpilicuetu, Ivanovića, Mikela i Cahilla, te matirao Courotisa. Gol koji pretenduje za najbolji u ovoj sezoni FA Cupa. Pet minuta kasnije Lukaku je postigao još jedan. "Au revoir, drugovi". Bio je to kraj Plavaca. Potpuni krah.

Do kraja meča kod Chelseaja pocrvenio je Costa, a kod Evertona Barry tako da su oba tima završila meč sa po 10 igrača. Bh. reprezentativac Muhamed Bešić na teren je ušao u 92. minuti umjesto Barkleya.

Promjena na klupi Plavaca, taj otkaz Joseu Mourinhu i postavljanje Guusa Hiddinka na kraju priče ipak nisu pomogli. Iako je Hiddink danas izgubio tek treći meč od 18 koliko je vodio Plavce, nije napravio veliki pomak. Mnogo remija u Premiershipu, ispadanje od PSG-a u Ligi prvaka i od Evertona u FA Cupu nisu uvjerljivi. Slijedi remont Plavaca.