Liga prvaka, Liverpool-Chelsea
0

Chelsea jednom nogom u polufinalu

Totalsport
Veliki posao su odradili nogometaši Chelseaja u prvom četvrtfinalnom dvoboju Lige prvaka pobjedom 3-1 na Anfieldu protiv Liverpoola.

U ogledu starih znanaca (četvrti dvoboj u posljednje četiri godine u Ligi prvaka) prvi su razloga za slavlje imali domaći navijači, budući da je Liverpool preko Fernanda Torresa poveo već u 6. minuti.

Proigrao je Dirk Kuyt Alvara Arbelou na desnoj strani, Španac je u sredini kaznenog prostora sjajno pronašao Fernanda Torresa, koji s desnicom pogađa desni donji ugao nemoćnog Petra Čecha s 10-ak metara za 1-0.

Odmah po primljenom golu, već idući napad, Chelsea je imao “mrtvu priliku” preko Didiera Drogbe, ali je njegov udarac iskosa s desne strane išao ravno u Pepea Reinu.

Drogba je bio protagonist sjajne Chelseajeve neiskorištete prilike i u 29. minuti kada je s lijeve strane s ruba peterca zapucao visoko preko gola. Svoju bolju igru Chelsea je ipak uspio okruniti u 39. minuti preko Branislava Ivanovića, srpskog braniča, koji je iskoristio sjajno ubacivanje Franka Lamparda iz kornera i zakucao loptu u mrežu glavom.

Već idući napad je "zicer" imao Fernando Torreskoji se našao oči u oči s Čechom, ali je češki vratar izašao kao pobjednik.

S neriješenim se rezultatom otišlo na poluvrijeme, a u nastavku je Chelsea ponovo bio bolja ekipa. Tako Drogbin udarac s crte u 51. minuti izbija Carragher, ali je samo 12 minuta poslije Liverpoolova odbrana ponovo morala potpisati kapitulaciju.

Strijelac je ponovo bio Ivanović, a asistent ponovo Lampard iz kornera, samo ovaj put s lijeve strane. Srpski branič, kojeg je Chelsea u januaru 2008. godine za devet miliona funti doveo iz Lokomotiva Moskve, ponovo je zabio glavom s ruba peterca.

Londonski plavi su dokrajčili Liverpool u 67. minuti nakon akcije Florenta Maloude i Drogbe. Malouda je probio lijevu stranu, ubacio brzu prizemnu loptu u kazneni prostor, a Drogba je između dvojice Liverpoolovih odbrambenih igrača bio najbrži i najspretniji i poentirao s ruba peterca.

Do kraja utakmice Liverpool je pokušavao postići pogodak koji bi im donio više nade uoči uzvrata, ali bezuspješno.

Chelsea je bio bolja ekipa na travnjaku i na kraju je zasluženo slavio i ostvario pobjedu koja ga je odvela na korak od polufinala najelitnijeg klupskog nogometnog takmičenja.

Liga prvaka, četvrtfinale, prva utakmica:

Liverpool - Chelsea 1-3 (Torres 6 / Ivanović 39, 62, Drogba 67)