Nogomet
0

Chelsea izvukao remi na Nou Campu

Totalsport
Foto: AFP
Foto: AFP
Bez pogodaka (0-0) odigrali su Barcelona i Chelsea u prvoj polufinalnoj utakmici nogometne Lige prvaka odigranoj na, do kraja ispunjenom Nou Campu.

Barcelona je dominirala dvobojem. Ukupno su prema golu Čecha Katalonci uputili 20 udaraca (šest u okvir) spram tri Chelseajeva (1). Lopta je u posjedu gostiju bila 66 posto vremena.

Mudro postavljenom igrom Guus Hiddink je ipak uspio sačuvati mrežu svog sastava. Prvi put ove sezone na svom terenu, i to u 30. domaćoj utakmici (Primera, Kup kralja, Liga prvaka i pretkolo Lige prvaka), sastav Josepa Guardiole nije uspio zabiti gol.

Jedine dvije prilike na utakmici Chelsea je stvorio u 39. i 48. minuti. Pogotovo je dobra bila ona Didiera Drogbe u prvom poluvremenu nakon teške greške pri odigravanju povratne lopte Meksikanca Rafe Marqueza. Golman Valdes odbranio je prvi udarac Bjelokošćanina, te mu skinuo loptu s noge pri pokušaju upućivanja drugog.

Sjajnu je priliku za Barcelonu u 69. minuti propustio Eto'o nakon što se u prodoru prema golu krasno oslobodio Alexa. Čech mu je odbranio udarac. Krkić u 91. minuti, glavom nakon ubačaja Danija Alvesa, te Hleb dvije minute kasnije nisu iskoristili prilike u sudijskoj nadoknadi.

Leo Messi dobro je krenuo u utakmicu, ali prema njenom kraju Jose Bosingwa i saigrači sve su ga bolje ukroćivali.

Barcelona tako ni peti put u svojih posljednjih pet polufinala Lige prvaka nije uspjela zabiti na Nou Campu. Samo su jednom, u polufinalu s Milanom 2006. godine, uspjeli proći u finale pri takvim okolnostima.

Nakon pokazanih slabosti u remiju protiv Valencije prošle subote na Mestalli (2-2), očito je da je Barcelonin sastav potonuo u manju krizu. Pitanje je koliko će dugo trajati. I hoće li se produbljivati.

Uzvratna se utakmica igra sljedeće srijede na Stamford Bridgeu. U subotu Katalonci gostuju na stadionu Santiago Bernabeu u Madridu. U derbiju 34. kola Primere, 'el clasicu', čeka ih Real.

Liga prvaka, polufinale, prva utakmica:

Barcelona - Chelsea 0-0