FA Cup
4

Chelsea fenomenalnim pogotkom Dembe Ba izbacio United

Totalsport
Foto: AFP
Foto: AFP
Nogometaši Chelseaja izborili su u ponovljenoj utakmici četvrtfinalnog dvoboja engleskog FA Cupa minimalnu pobjedu 1-0 protiv Manchester Uniteda i plasman u polufinale najstarijeg klupskog takmičenja na svijetu.

U gotovo negledljivoj utakmici na Stamford Bridgeu igrači Rafaela Beniteza bili su spretniji i sretniji te su pogotkom Dembe Ba izborili polufinalni okršaj protiv drugog Manchestera - Cityja.

Da utakmica nije imala visoku kvalitetu govori činjenica da je prvi udarac prema golu upućen u 31. minuti. Jedini pogodak na susretu postignut je nakon manje od četiri minute igre u nastavku.

Juan Mata prebacio je odbranu Uniteda poslavši loptu na desnu stranu kaznenog prostora, na desetak metara. Senegalac Ba nije čekao da lopta padne na teren već ju je u padu iz voleja poslao u suprotne rašlje Davida de Gee.

Tek se nakon toga utakmica razbuktala, a obje su ekipe do kraja mogle i do pogotka-dva. Najveće su prilike imali Javier Hernandez i Eden Hazard. Napadač Manchestera nije realizirao ubacivanje Dannyja Welbecka s desne strane, kada mu je iz neposredne blizine golman "bluza" Petr Čech refleksno odbranio udarac. S druge strane Hazard nije iskoristio grešku Unitedove odbrane kada je izašao sam na golmana, ali je pucao pored lijeve stative.

U konačnici je pokušaj iz voleja daleko promašio i Robin van Persie, koji je u igru ušao u drugom dijelu utakmice. Polufinalna utakmica između Chelseaja i Manchester Cityja igra se 14. aprila.

 FA Cup, četvrtfinale, ponovljena utakmica:

Chelsea - Manchester United 1-0 (Ba 49), prva utakmica 2-2