Nogomet
0

Chelsea doveo 15-godišnjeg Holanđanina

Totalsport
Nathan Ake
Nathan Ake
Tri godine nakon kontroverznog transfera francuskog napadača Gaëla Kakute, engleski nogometni velikan Chelsea osigurao je potpis još jednog izrazito mladog igrača iz juniorske odnosno kadetske klase.

Riječ je o vrlo talentiranom 15-godišnjem holandskom odbrambenom igraču Nathanu Akeu iz Feyenoorda. Oni koji su ga gledali na djelu tvrde da je ovaj ljevonogi mladić tehnički izrazito potkovan, a za njegove usluge navodno se zanimao i Manchester City.

L'Equipe javlja da je Chelsea s Akeovim roditeljima postigao sporazum o njegovom preseljenju u zapadni London u februaru iduće godine, kada će Ake navršiti 16 godina. Klub iz Rotterdama za ovaj će transfer dobiti samo 268.500 eura odštete.

Feyenoordov sportski direktor Leo Beenhakker kipti od bijesa zbog ovog transfera, prenosi Sport.co.uk.

"Izluđuje me da ostajemo bez najvećeg talenta u naraštaju. Klubovi iz Premiershipa uništavaju tržište s ovakvim ponašanjem. Ostali klubovi se ne ponašaju na taj način, ali engleski klubovi ne mare ni za šta, za njih nema granica", rekao je Beenhakker.

Podsjetimo, talentirani 19-godišnji francuski nogometaš Gaël Kakuta upravo je potpisao produženje ugovora s Chelseajem koje će ga vezati za klub sa Stamford Bridgea do 2015. godine. Otkako je kontroverzno 2007. godine prešao iz Lensa u Chelsea, francuski napadač započeo je pet susreta od prve minute u dresu engleskog prvaka. Dosadašnji ugovor Kakutu je vezao do kraja sezone, a, podsjećamo, Chelsea je privremeno kažnjen zabranom dovođenja novih igrača nakon što se Lens požalio FIFA-i da je engleski klub “vabio” igrača dok je ovaj još bio pod ugovorom. Kasnije je Sportski sud u Lausannei poništio FIFA-inu zabranu.