Jose Mourinho
0

"Chelsea bi bolje prošao da me je zadržao"

Totalsport
Jose Mourinho (Foto: AFP/File)
Jose Mourinho (Foto: AFP/File)
Portugalski nogometni trener Jose Mourinho, koji odrađuje svoju drugu sezonu na klupi italijanskog prvaka Intera, smatra da njegov bivši gazda u Chelseaju Roman Abramovič nema dovoljno strpljenja s menadžerima.

Mourinho je u Chelseaju dobio otkaz u septembru 2007. godine, a nakon toga su na klupi "bluesa" sjedila čak četvorica stručnjaka, Avram Grant, Luiz Felipe Scolari, Guus Hiddink, te od ove sezone Carlo Ancelotti.

Chelsea je nakon odlaska Mourinha osvojio samo jedan trofej, FA Cup, a Mourinho, čiji će Inter u osmini finala Lige prvaka igrati baš protiv Chelseaja, svojom izjavom sugeriše da bi klub iz zapadnog Londona više profitirao da je njega zadržao na čelu struke.

"Chelsea se dosta mučio u zadnje dvije godine. Nije slučajnost da im se pad dogodio nakon mog odlaska. Tokom mog boravka u Chelseaju, u tom klubu je vladalo zajedništvo na relaciji između trenera, igrača i navijača. Kada se jednom to razbije, kasnije više nije lako popraviti štetu. Dosta se trenera promijenilo nakon mog odlaska, a možda neki od njih nisu donijeli pravi mentalitet u klub. Možda su, jednostavno, previše nastojali mijenjati ono što sam ja donio u klub", u svom stilu je komentarisao Mourinho.

"Znao sam da s aktuelnim vlasnikom u klubu ne postoji postavka 'dugoročnog plana'. Tamo moraš osvojiti naslov u svojoj prvoj sezoni ili se možeš pozdraviti s poslom. Dao sam tom klubu ono što mu je trebalo, ali sam uvijek znao da neću dovijeka biti trener Chelseaja. Možda bi se Chelseaju više isplatilo da su mene zadržali za menadžera umjesto tih čestih promjena na klupi", zaključio je Mourinho.