Nogomet
10

Chelsea bez problema savladao Leicester, Costa nastavio golgetersku formu

Piše: O. T.
(Foto: EPA)
U prvoj utakmici 8. kola Premiershipa Chelsea je na svom Stamford Bridgeu rezultatom 3:0 slavio protiv Leicester Cityja.

Leicester ja tako upisao svoj četvrti ligaški poraz u ovoj sezoni. Koliko je to loš učinak za aktuelne šampione lige pokazuje podatak da su Lisice u cijeloj protekloj sezoni upisale samo tri poraza.

Na drugoj strani, Chelsea je povezao drugu uzastopnu ligašku pobjedu nakon što je prethodno upisao tri utakmice bez pobjede.

Trener Plavaca Antonio Conte nije mogao računati na Williana koji je zbog smrti majke bio opravdano odsutan, a njegovi saigrači su pokazali solidarnost sa njim tako što su golove proslavljali pokazivanjem broja "22" koji nosi Willian u dresu Plavaca.

Foto: EPA
Foto: EPA

Chelsea je zaigrao u formaciji 3-4-3 koja se pokazala dobitnom u ovom slučaju, jer su Plavci apsolutno dominirali terenom, a već su u sedmoj minuti poveli golom Coste koji je sa sedam golova prvi strijelac lige.

Sjajnu šansu za povećanje vodstva stvorio je David Luiz koji je iz slobodnog udarca u 28. minuti pogodio stativu. Ipak, samo pet minuta kasnije Eden Hazard koristi pas Pedra, dribla golmana Schimeichela i pogađa za 2:0.

Ovo je 44. ligaški Hazardov gol u Premiershipu i računajući od augusta 2012. godine, odnosno od kada je on stigao u London, Belgijanac je veznjak sa najviše pogodaka u engleskom prvenstvu. Gol manje u navedenom periodu postigao je Yaya Toure, dok je na trećem mjestu Mata sa 35 golova.

Plavci su nastavili sa dominacijom i u drugom dijelu, ali odlične šanse nisu uspjeli iskoristiti Pedro, Moses i Matić. Konačnih 3:0 postavio je Moses golom u 80. minuti nakon odličnog pasa rezerviste Chalobaha koji je asistirao petom.

U narednom kolu Chelsea dočekuje bivšeg trenera Josea Mourinha i Manchester United, dok će Leicester također na svom terenu igrati protiv Crystal Palacea.

Raspored i rezultati 8. kola Premiershipa:

Chelsea - Leicester 3:0 Arsenal - Swansea (16:00 sati) Bournemouth - Hull (16:00 sati)

Manchester City - Everton (16:00 sati) Stoke - Sunderland (16:00 sati) WBA - Tottenham (16:00 sati) Crystal Palace - West Ham (18:30 sati) Middlesbrough - Watford (14:30, nedjelja) Southampton - Burnley (17:00, nedjelja) Liverpool - Manchester United (21:00, ponedjeljak)

Tabela: