FIFA i UEFA deblokirale novac
0

Četiri miliona eura za gradnju nogometnog centra u Zenici

FENA
Zenica
Zenica
Predstavnica FIFA-e, Eva Pasquier, te UEFA-e, Theodore Theodoridis, Mohamed Taa i Simon Patrick, večeras su nakon sastanka sa načelnikom Općine Zenica, Husejinom Smajlovićem i predsjednikom NS BiH, Sulejmanom Čolakovićem potvrdili kako su izvršni komiteti ove dvije nogometne organizacije donijeli odluku o deblokadi četiri miliona eura namijenjenih za izgradnju Nogometnog centra BiH u Zenici.

“Ovo je razvojni projekat UEFA i FIFA i ne želimo ga vezati za odluku o promjeni Statuta Fudbalskog saveza BiH. Naravno, očekujemo da će vaš Savez biti organizovan kao i sve druge članice UEFA i FIFA i da će do marta postupiti na ispravan način, i da će ovu organizaciju dovesti u red”, izjavio je Theodoridis, predstavnika UEFA-e za nacionalne saveze.

Sulejman Čolaković, predsjednik NSBiH, smatra da odluka čelnih ljudi FIFA i UEFA, o deblokadi sredstava namijenjenih za nogometni centar svih reprezentativnih selekcija BiH ujedno znači i gest dobre volje i jasnu poruku svima u NSBiH.

“Ovo je svakako jasna poruka delegatima Skupštine NSBiH kada je u pitanju revidirani Statut. U proteklom periodu smo uradili sve što je u našoj moći, izabrali smo novog generalnog sekretara, direktora finansija, u Savezu imamo potpunu vladavinu novčanim tokovima i ovo smatramo kao nagradu. Vjerujem da ćemo ispuniti sve zahtjeve FIFA i UEFA”, izjavio je Čolaković.

Načelnik Općine Zenica, Husejin Smajlović, podsjetio je da je Općina prije četiri godine osigurala lokaciju za gradnju Nogometnog centra, kao i sva potrebna odobrenja za početak gradnje.

“Realizacija projekta počinje čim to dozvole vremenske prilike”, nakon sastanka rekao je Smajlović.

Prema riječima Jasmina Bakovića, generalnog sekretara NSBiH, izgradnja centra trebala bi trajati najduže deset mjeseci. Baković je i potvrdio, kako će se kvalifikaciona utakmica BiH-Rumunija, 26. marta 2011. godine, definitivno igrati na stadionu Bilino polje u Zenici.

Predstravnici NSBiH dali su garancije čelnicima UEFA-e da će do datuma odigravanja ove utakmice na Bilinom polju biti izvršena rekonstrukcija travnjaka i reflektora.