Nogomet
0

Češka četvrti polufinalist na Euru 2004

Sarajevo-X
Najbolji nogometaši Češke plasirali su se u polufinale 12. prvenstva Evrope, nakon što su sinoć u Portu pobijedili reprezentaciju Danske s 3:0 (0:0).

Na stadionu Dragao, pred oko 42.000 gledatelja, susret je vodio ruski sudac Valentin Ivanov.

Strijelci za Češku bili su Koller u 49. te Baroš u 63. i 65. minuti.

Žute kartone dobili su Jankulovski, Ujfalusi i Nedved kod Čeha, a Poulsen, Bogelund i Gravesen (77) kod Danaca.

Za Češku su nastupili Čeh, Jiranek (Grigera 39.), Ujfalusi, Bolf, (Rozenal 65.), Jankulovski, Galasek, Poborsky, Rosicky, Nedved (kapetan), Baros (Heinz 70.) i Koller,

Plasman u polufinale za Dansku su neuspješno pokušali izboriti Sorensen, Helveg, Laursen, Henriksen (kapetan), Bogelund, Poulsen, Gravesen, K. Jensen (Madsen 71.), Gronkjaer (Romedahl 78.), Tomasson, Jorgensen (Lovenkrands 85.).

Očekivalo se da će susret dva nekadašnja prvaka Evrope - Čeha (Slovaka) iz 1976. i Danaca iz 1992. proteći u ravnopravnoj i prije svega žestokoj borbi, jer su oba protivnika u prethodnim mečevima pokazala veoma solidnu igru, pogotovo izabranici Karela Bruknera koji na EURO '04 nisu izgubili nijednu utakmicu.

Tako je zaista i bilo, ali samo u prvom poluvremenu u kojem su oba tima imala više zrelih prilika za gol. Ipak, mreže Čeha i Sorensena ostale su netaknute.

Preokret na terenu nastao je u drugom dijelu utakmice, kada su Česi, izuzetno motivirani, preuzeli kontrolu i protivnika potpuno "uzeli pod svoje". Takva igra rezultirala je s tri lijepa pogotka: najprije je Koller savladao Sorensena, a zatim je Baros, za samo tri minute, dva puta zatresao protivničku mrežu.

Prvo polufinale Evropskog prvenstva igraju Portugal i Nizozemska 30. jula u Lisabonu, dok se 1. jula u drugom polufinalu sastaju Grčka i Češka u Portu.

Finale Eura 2004 se igra 4. jula u Lisabonu.